Friday, July 19, 2013

Lappländska resan, dag 11

På torsdag kväll skulle det vara matmarknad i Jokkmokk och det lät spännande så dit for vi fram mot eftermiddagen. Vi kunde då passa på att besöka Stinas svägerska, som bor där på ett serviceboende efter en stroke för ett par år sedan. Vissa helger får hon komma hem till sin man på besök och det var under ett sådant, som de bjöd på våfflor häromdagen.

Dukat till kaffe och tårta i köket
Nu var det vår tur att bjuda igen. Vi hade köpt ett halvdussin enkla assietter, eftersom köksutrustningen är lite torftig och till att inviga dessa, en Frödingetårta. Besöket uppskattades och vi trängde ihop oss i det lilla köket i glatt samspråk. Även hunden, som längtansfullt tittade mot det fat den absolut inte fick smaka på. Matte har läst att choklad är livsfarligt för hundar och det kanske ligger något i det.

Lilla jag får nöja sig med att leka med matte i vardagsrummet

Efter fikat drog vi oss alla bort mot torget där marknaden var. Anna och jag topg med hos värdinnan i henes rullstol med ungdomarna körde Stina i bilen. Vi var vid marknaden precis när den började och det var ännu inte så mycket folk. Det var heller inte några jättestora sensationer i de olika stånden, mest hemkokt sylt och saft, lite bröd och lite korv. I ett hörn spelade och sjöng ett par musikanter. VI var ganska snabbt klara med besökte och återvände, var och en hem till sig.

Jokkmokks marknad i mindre och somrigare format

VI har ägnat oss åt lite "skogsbruk" idag också. Kryptallarna har vuxit upp så till den tgrad att all sikt bort mot vägen hindras och det vill man ju inte. Anna och jag for ut med såg och sekatör och skövlade såpass att man nu har fri sikt över de som går, cyklar och kör förbi. Viktiga saker i en liten by där det inte händer så mycket.

Fri sikt ut mot vägen genom persiennerna

No comments: