Wednesday, July 17, 2013

Lappländska resan, dag 9

Tunnbrödsbakningen igår gav mersmak. Tanken på att kunna skapa dessa läckerheter i vanlig ugn gav mig ingen ro så jag gjorde en ny deg, fast denna gång med vatten som degvätska. Bakningen gick alldeles utmärkt, men vi märkte genast att tunnbrödet denna gång blev hårt. Det visade sig också att detta bröd blev minst lika gott som gårdagens och att det inte var någon idé att frysa in det. Med smör och ost fick dagens tunbrödskakor strykande årgång så det får nog bli ett nytt bak i morgon.

Dagens tunnbrödsbak.
Dagens stora evenemang  var annars våffelbjudningen hos Rune och Eivor. Rune är lika gammal som min far, men har begåvats med ett synnerligen vitalt liv. Han hör väldigt dåligt men är annars vid full vigör, både kroppsligen och andligen. Till en av hans talanger hör konsten att baka goda våfflor. Döm om min förvåning när han en gång berättade att han använde den vanliga våffelmixen från COOP. Vi kom fram till att det goda resultatet måste bero på det gamla elektriska våffeljärn han använder. Ett sådant där rostfritt med tjockt lock och botten, som vi hade i Nossebro för länge sedan.

Norrländsk läckerhet.
Våfflor med vispad grädde och hjortronsylt
Dagen slutade med att vi vann över Italien i fotboll så vi är rätt bra på det nu. Sedan ka vi oss ganska tidigt - före midnatt - för att orka upp och möta Paula och Jimmy som kommer i morgon.

No comments: