Thursday, July 18, 2013

Lappländska resan, dag 10

Dagens höjdpunkt var inte en utan två. En på morgonen och en på kvällen. Plus att vi tog den sedvanliga lunchpromenaden med hunden. Vinden fläkade såpass att de värsta myggangreppen blåstes bort så det var rätt behagligt.

Vovven inser att vattnet i fontänen vi torget är för djupt...

så hon väntar tills hon kommer till vattenpölen
vid stationsplan för att svalka lilla maggen
På morgon kom Jimmy och Paula. Stockholmståget som de åker skulle komma halv 8 och det visste vi, men så går det ett lokaltåg från Boden, som är upp en halvtimme tidigare. Det visste vi också, men tänkte inte på att det var just detta tåg de kom med eftersom deras eget var uppe i så god tid att de skulle hinna byta till det tidigare.

Matte är rädd att hunden skall bli överviktig och ställer
sig helt kallsinnig till dess vädjande ögon
Nu stod de plötsligt i hallen och chocken var total för lilla vovven, som slog knut på sig själv i glädjen över att åter träffa dem. Det var dock lite tidigt för barnen och efter den obligatoriska hälsningsproceduren gick de upp och försjönk åter i morphei armar.

Husse däremot delar gärna sitt bröd med en svältande
Sedan förflöt dagen i lugn och ro tills det var dags att gå på surströmmingsskiva hos Kicki. Jo, det var så sant, jag bakade tunnbröd idag också. Gårdagens tog slut i rekordfart, trots att de var hårda. Idag använde jag mjölk till degvätska men de blev ganska hårda ändå och det diskuterades mycket vad detta kunde bero på. Min personliga uppfattnign är att det måste vara bakhäll för mjukt tunnbröd. Tiden i ugnen blir så lång att brödet torkar ut medan det på hällen blir fort bakat på båda sidor och lämnar innanmätet lite halvgräddat. Få se om jag lättar på börsen och köper en häll eller nöjer mig med den lilla muurikka vi har. Eller bakar på stora spisplattan nästa gång.

Ett vackret dukat bord frestar med sina håvor
Strömmingsskivan hos Kicki var trevlig. Vi vuxna satt vid stora bordet som var vackert dukat, med lök, potatis, crême fraiche och surströmming medan ungdomarna, Paula och Jimmy samt husets tre egna, satt vid barnbordet och åt barnmat. Vi hade i år en burk från ett mycket litet och mycket lokalt fiskeläge på Trundö eftersom husets unge måg kommer därifrån. Den smakade också bra.

Den första tunnbrödsmörgåsen,
som följdes av ytterligare tre
I morgon blir det inte någon surströmming, Det är nämligen matmarknad inne i Jokkmokk i morgonkväll och där lär man kunna finna allehanda andra läckerheter, men mer därom i en senare epistel.

No comments: