Saturday, August 10, 2013

Kulturdag.

Idag har vi turistat riktigt kultiverat. Det började med en tur till Sigtuna eftersom vi närde ett förtvivlat hopp om att kunna återse en liten thailändska som i fjol stod vid ett gathörn och sålde fantastiska handgjorda små kräk och kryp med en liten fjäderpropeller i baken. De är faktiskt riktigt fina och vi har en kedja med fem sex smådjur, hängande ute i en gren i rönnen vid stugan. Vi tänkte att om hon finns kvar så kan man ju köpa några i present. Och kan man tänka sig. Samma tjej stod där i samma hörn och hon blev så glad över vårt köpande.

Under ett parasoll hänger hundratals små viftande fåglar
När detta var gjort flanerade vi lite i den gamla fina staden, där vi varit riktigt många gånger nu. Efter en fika och en glass fortsatte vi dock vidare och på min inrådan vart det Skokloster. Vi kostade på oss guidad tur genom rummen och det ångrade vi verkligen inte. En liten späd tjej i 1600-talsklänning och med en mäktig stämma berättade mycket intressant om slottet.

Skokloster - Sveriges största privatpalats

Anders spanar in över Borggården som var förbjuden
att beträda pga rasrisk

I en utställningsmonter i silverrummet imponerades
vi av dessa små elfenbensskulpturer.. Den längsta max 3 cm
På väg tillbaka från slottet upptäckte vi av en slump ett skylt om ett soldattorp med nr 48 vid vägkanten. Vi stannade till och fick en mycket inspirerande berättelse om det gamla torpet av den familj som för dagen var värd för stället. Stugan ägs av Skoklosters gille och är en gåva från slottets sista ägarfamilj, von Essen  SÅ detta vart en dag med besök i både slott och koja och båda var lika intressanta.

Soldattorp nr 48 vid Kongl Upplands regemente
Slutligen avslutade vi dagen, som flera gånger förr med att se solen gå ner i nordväst ifrån utsikten vid Fjällgatans kafé. Under dagen har det influtit lite bilder från tösens uppvaktning i Trollhättan och snart är det vår tur här ute på ostkusten. hoppas det funkar lika bra här!

No comments: