Friday, February 07, 2014

Andra marknadsdagen

Det blir mer tungrott när fler människor skall delta i ett gemensamt evenemang och i vetskap om detta delade vi upp oss fort vi kom fram till marknadsplatsen idag. Lillasyster och jag som trängtade efter att komma in i ortens två kyrkor ilade iväg med Anna och Anders tog sig till köpenskapens tempel. 

Jokkmokks nya kyrka

Interiör från nya kyrkan

Jokkmokks nya kyrka ser lite ovanlig ut till det yttre men insidan visade en klar och redig arkitektur med ett kvadratiskt kyrkorum i enkla och rena former. Vi skyndade oss att fotografera och rusade sedan iväg till gamla kyrkan, som också skulle vara öppen till kl tolv. Vi kom dit en minut innan men det räckte för att bli insläppta. Vi tog våra bilder och gick sedan ut för att titta på den s.k. bogårdsmuren, en dubbelmur med öppningar i vars inre man placerade likkistor under den tid på året då man inte kunde gräva sig ner genom tjälen. 

Plats för näst sista vilan. 

Gamla kyrkan. Byggd 1753, nedbrunnen 1972, återinvigd 1976.

Interiören

Vi tog också en geocache, som fanns utanför muren och stötte då ihop med ett ungt par från Schweiz/Singapore, som också geocachade. De berättade att de tidigare tagit en webcam-cache nere i byn. Hon hade ställt sig framför webcameran, ringt sin mor i Singapore och sedan bett henne ta en bild genom datorn. Få se om jag gör detsamma i morgon. 

Här syns spåren av ett tåg som
gått norrut. 

Vi fortsatte nu till järnvägsstation som även den fotograferades varefter vi gick till Jokkmokks tenn där M köpte sig ett litet tennminne och jag tog en kopp gratiskaffe. Vi vart hungriga av det myckna gåandet och sökte oss till restaurang Gasska där vi unnade oss en öl och en soovaswrap, en kulinarisk kulturkrock, som var mycket välsmakande. 

Vad annat kan man dricka här!

Mätta och belåtna sökte vi sedan upp de andra, som satt och fikade vid Västra skolan. Det gjorde snart vi också, kaffe är aldrig fel. Eftermiddagspasset inleddes därefter med ett besök i Ajjteh, lappmarksmuseet, där det skulle vara guidad visning. Tyvärr hade vi läst fel och kom en dag för sent, så vi traskade runt själva och det gick också bra. 

Han som bjöd på kokkaffe

Utanför muséet var eldar tända inne i kretsar av kluvna stockar, täckta med renskinn och vid en sådan eld bjöds det på kokkaffe. Mycket gott. Nu drog det ihop sig till blå timmen igen och vi vandrade sakteliga upp mot bilen via ytterligare ett par slöjdutställningar.  Sist var jag inne på ICA och COOP för att kolla om de förde Gäseneost. Det gjorde de inte. Bara ost på mjölk från djurplågade danska kostackare. Danskjävlar!!

Slöjdare med sina vackra alster

Det kändes lite verkande i bakbenen efter dagens många och långa och raska promenader så direkt som vi kommit hem och ätit middag gick jag upp och vilade mig i form innan kvällens TV började. 


Det blev På Spåret och Skavlan. Att det var en OS-invigning i en kommersiell kanal visste jag inte och hade jag vetat så skulle jag i varje fall inte sett. Jag betalar min licens för att se den fina Public Service. De smutsiga och simpla köpekanalerna med sitt lättköpta utbud av torftigheten skulle jag aldrig förnedra mig till att betala för. 

No comments: