Saturday, February 22, 2014

Myra lagård

Den som icke förunnats lyckan att växa upp i Västergötland kan ej rätt uttala dagens motto "Myra lagård".  Det var dock den som kom att bli dagens motiv ute i stugan och den gjordes helt ur minnet. Nästan. Jag har inga bilder på ladugården, eller snarare ängsladan, som den kommit att bli sedan morfar köpt torpet och rivit boningshuset. Husen hade byggts av Karl i Myra, som kommit att bli osams med sin svärson sedan denne flytta in i ursprungsgården och därför byggde sig ett eget boställe bredvid.

Längst till höger på bilden, mitt på, kan man se Myra lagård
Nästan skrev jag, därför att det finns bilder från åkrarna omkring där jag i varje fall kunde få lite hjälp med bakgrunden. På den häftiga hemsidan flygfotohistoria.se kan man också skönja lagårn i ena härnet av bilden på Augustes gård som låg alldeles bredvid.

Och så här minns jag att den såg ut från vägen

Innan jag hunnit så långt som till ateljén hade jag dock gjort en sväng ner till Älvsjö för att inhandla fotogen. Ett bra tag nu har jag köpt fotogen på bensinstationer till hutlösa priser; 40 kr litern. Men sedan underbarnet Bobo tipsat mig om firma Fogas, som har allt inom fotogen- och gasoldrift, även fotogen i lösvikt, så kunde jag nu inhandla bränslet för 25 kr litern. Det gladde min snikna själ.

En fixeringsbild. Ser någon koltrasten i rönnbuskaget?
Det hade kommit tung blöt snö inatt och snön fortsatte under dagen tills den övergick i regn. Jag matade mina fågelvänner och gick sedan in i verandan och hölls där hela dagen tills den var dags att pka och hämta Anna. Den nya fotogenen var bra och jag fick upp en behaglig värme efter någon timme.

Det kan inte hjälpas men det är väldigt vackert att stå inne
på verandan och se ut mot den snötyngda skogen
På kvällen firade vi fredag med att slöa i soffan till ett nytt program med Babben samt med en hemgjord räkmacka och fruktsallad. I morgon skall jag göra dumplings igen. Vi ska ha en liten temabjudning och låter det bli ostasiatiskt med dumpling och Nasi Goreng.

No comments: