Wednesday, February 05, 2014

Ett samtal till Gunhild

Jag började dagen med att köra upp till Täby kyrkby och placera tillbaka en geocache, som jag haft inne för översyn. Cachen är utlagd till minne av filmen Åsanisse i kronans kläder. I den filmen används den gula byggnaden i mitten, lätt skymd bakom björkarna, som Sjöqvistens lanthandel. Själva geocachen är magnetisk och gömman syns också i bilden, men den skall inte avslöjas här.

Bilden är tagen från Google Street View
Efter detta for vi, Noomi och jag, till stugan där jag matade fåglarna, kokade kaffe, spelade någtra skivor av Sven-Olof Sandberg samt plockade in sladden som legat ute ett par dagar. Snön som föll förra veckan är nu nästan borta och et droppade från taket.

Resten av dagen har jag fortsatt jaga bilder av nu levande släktingar. De länge sedan döda har jag ju inga bilder på - trodde jag. Det visade sig nämligen att jag idag kommit fram till de gamla bilder jag var och fotograferade hos Gunhild för ett par år sedan. Jag hade skrivit upp namnen på de flesta bilderna, men en av dem, som visade USA-släktingar på besök i Sverige, hade jag missat. Jag tog då Gud i hågen och ringde Gunhild, 89 år, men klar i knoppen. Hon blev väldigt glad och visste genast berätta vad fotografierna visade. Hon ville dock helst att jag skulle komma på besök så det får väl bli så inom en inte alltför lång framtid. Hon kan förmodligen berätta lite om morfars fars generation.

Och nu kommer resten av dagens text att behandla några av de gamla bilder jag tog från Gunhilds album. Gunhild och hennes bror Elof, var de grannar vi umgicks mest med under mina sommarår i mors barndomshem på femti-sextiotalet. De var relativt nära släktingar till mig. Deras mor var syssling med min mor vilket gör mig till fyrmänning med Gunhild och Elof.

Hildur med sin förstfödde c:a 1912
Elof dog 1980 men jag minns honom mycket väl, med sitt gemytliga skratt, sina snusiga tänder och sin kärlek till fruktträden. Han skötte ympningen i socknen. Bilden nedan är tagen av en riktig fotograf vilket jag tycker syns.

Elof kör traktor, sjuttiotal
Jag minns deras mor, Hildur, också. Innan Olle och Lisa hade köpt TV var vi ofta hos dem och tittade och jag kommer ihåg Hildur som en liten svart hopsjunkne kvinna i en fåtölj nära TV:n. Att hon var samma kvinna som den vackra flickan ovan kan vara svårt att tro.

Elof o Gunhilds far, Alfred till vänster och Ernst upp till höger.c:a 1950
Elofs far minns jag inte, han dog redan 1953, men den andre personen på bilden, Ernst Sjögren, kommer jag väl ihåg. Han var lantbrevbärare och kom regelbundet trampande på sin cykel med posten i cykelväska.

En mycket gammal bild
När det gäller Elofs och Gunhilds far, Alfred, så finns det ett unikt foto bevarat av honom som ung, tillsammans med sina föräldrar. Alfred var född 1865 så bilden bör vara tagen någon gång mellan 1875 - 80.

Amerikafrämmande
Till slut visar jag den bild jag ringde för. Den bör vara tagen senast på femtiotalet och visar från höger: Ida Meyer, syster till Hildur, Gunhild själv, Hildur och, .längst till vänster Martha Meyer, Idas dotter. Vad gäller vår släkt i Norra Amerika, så ha jag nätt och jämt börjat med dem, men de är många så jag har att göra några år till...


1 comment:

Anonymous said...

Snusig tand var det väl som Elof hade/syse