Thursday, February 06, 2014

Första marknadsdagen

Så är det då afton den första dagen av Jokkmokks marknad och den var betydligt bättre än sitt rykte. Ryktet säger: vanmäktig trängsel och kyla nedom smärtgränsen. I dag har det varit -3 och aldrig att vi har behövt vänta i några andra köer än möjligen de till toaletten. Ja, kanske lite annan väntan förresten. Men den var mer betingad av den intensitet med vilken vissa deltagare i vår grupp studerade de strumpor, vantar, slöjdalster och annat som salufördes.


Det kan sägas direkt. Det här är en kvalitetsmarknad. Inga foppatofflor och inga kalsonglådor utan en myckenhet hantverk med knivar och sameslöjd i första rummet. Även en hel del skinnkläder, varma sockar och vantar samt lapska matspecialiteter av alla de slag. Sylt, juice, honung, viltkorv, torrkött och naturligtvis marknadsgodis på längden och på tvären.o

Nya kyrkan

Gamla kyrkan

Jag köpte inte mycket; ett par stearinljus med tjärdoft och en påse rökta korvar, som påstods innehålla ren, älg, vildsvin. Fan tro't, men gott smakade de och billiga var de. Jag blundar för alla ev fakta en sådan här dag. Martina och jag hann även med att besöka ortens två kyrkor för att fota utvändigt. Och på hemvägen stannade vi alla för att än en gång beundra islyktorna i Vuollerim. Nu hade man även tänt de lyktor som ställts ut på ett stort tomt fält i form av en uppgående sol. Mycket snyggt. 

Sol av islyktorna. Betydligt mäktigare än vad denna bild
förmår visa

Sist ikväll, efter kåldolmar och potatis var Anna, Martina och jag hemma hos Kicki och pratade skit, drack kaffe och hade det trevligt i största allmänhet. En kväll som avslutades med hundrastning runt byn.

No comments: