Friday, November 08, 2013

Lång vandring genom Paris

Idag har vi varit flitiga och vandrat av oss de flesta av de kalorier vi lagrade upp igår kväll. Tyvärr avslutade vi kvällen med att fylla på nya...

Vi började med en vandring upp på den fina kyrkogården Père Lachaise för att ta en titt på några av de världskändisar som vilar sin sista vila där. Det är en magnifik kyrkogård och väl värd ett besök av vilken turist som helst. Vi nöjde oss med Edit Piaf och Oscar Wilde. Oscars grav var omgärdad av ett skyddande plexiglashölje eftersom den kommit att bli en samlingspunkt för all världens gayaktivister. Deras välmenta hyllningar av den store författaren har till slut blivit så välmenta att det överskridit gränsen till nedskräpning.

På vandring på Pêre Lachaise
Oscar Wildes grav
Från kyrkogården tog vi en trevlig metro mot Montmartre. Den började i underjorden men fortsatte snart en slingrande väg på en viadukt i höjd med trädkronorna. Nästan som Flume Ride på Liseberg. Väl framme i Montmartre gick vi Rue Lepic upp mot det café där Amelie från Montmartre spelades in och där var sig tämligen likt från filmen. Vädret var dock inte det bästa, med regn som av och till skurade ner över oss, så vi tog metron ner mot stan igen och började shoppa loss i en alltmöjligtaffär som hette HEMA.
Tunnelbana bland trädkronorna
På Amelie Poullins café
Där avbröt vi oss efter någon timme och traskade ner mot Iles de Cité i vars närhet mitt stamlokus i Paris ligger - Bistro Sarah Bernardh. Jag får varje gång strosa runt och leta efter stället och så även idag men vi fann det och avnjöt den sedvanliga stekta köttbiten med pommes frittes. 

 Eftermiddagen ägnade vi åt galleriet i de nybyggda och ännu inte färdiga Hallarna där butikerna ligger i våningar under jord. Här var det jag som shoppade loss och plötsligt fann mig stående med tre nya skjortor och en ny tröja till ett pris som ungefär motsvarade det jag betalar för en skjorta på Outleten i Barkarby. Kanske inte världens bästa kvalitet alltså men i alla fall inköpt i Paris!
Jean visar stolt upp sina pilgrimsmusslor
 Nu var vi rejält trötta och drog oss hem till dotera där vi samlade krafter inför den avslutande aktiviteten, som till sist blev en helkväll i bistron längst ner i huset. Där började vi med öl och vin, fortsatte med en myckenhet mat och avslutade med cognac. Allt till ackompangemang av några glada musikanter som spelade arabisk folkmusik med gitarr, dragspel, trumma och saxofon. En öronbedövande och glad underhållning som avslutning på ännu en lyckad dag i Paris.


No comments: