Thursday, April 02, 2015

Skärtorsdag


Vi vaknade till samma strålande väder idag som igår. Trots att vädertjänsten lovat gråmulet och kallt. Skönt att de har fel ibland.



Vi passade på att ta en riktig långpromenad, där vi bl.a. gick på den gamla s.k. cykelvägen genom skogarna. Här kan man knappt gå för all mygg på sommaren. 



Hemma igen satte vi oss att sola och t.o.m. jag tyckte det var riktigt skönt. Hur som helst var det varmt och gott i solen.



En av dagens höjdpunkter var påskbuffén på hembygdsgården. Trots att det inte bor mer än ett sextiotal individer i byn lyckas man hålla liv i en daglig restaurang i hembygdsgården. Till jul, påsk och midsommar är det extra fina bufféer och det räckte gott och väl till för att jag skulle äta mig fördärvad.



Maten i hembygdsgården är välkänd och folk från byarna runt om kommer också hit, så där var gott om matgäster. En vildvuxen skogshuggartyp av den gamla stammen, med kniv i bältet och timmerkoja i blick, kom fram och pratade med Anna och Stina, som tycktes känna honom väl. Plötsligt berättade han att de hade haft besök ute i sin skogsby. Sanna Salomonsen och Mats Ronander hade varit där och grillat suovas. Då förstod jag vem karln var, nämligen Joffe, en av två musiker, som numera spelar i Hep Stars och som kommer från Murjek. 



Medan jag låg  och sov middag efter maten gjorde Anna om en kvarhängande tomte till påskkäring. Det räckte med att ta bort en röd luva och sätta dit ett huckle och en björkkvist i granruskan. 



Under tiden jag vilade kom Anders hem från Boden och han hade med sig en dekorativ uggla? som påskpresent. Den blir fin ute vd stugan.



Anna hade börjat gräva en gång in till grillplatsen men avbrutit eftersom snön var både för djup och för tung. Jag gav mig dock fasen på att vi skulle kunna grilla om vi fick lust, så jag grävde färdigt gången. 



Nu drog sig klockan mot sju och vi traskade väg ner till skidklubbens stuga där påskelden skulle tändas. Där satt redan Jonny, Jorma och Kicki och väntade med en liten mysbrasa. 



Prick sju tändes den stora elden och spred en sådan värme att damerna var tvungna att hålla sig en bit därifrån 



Vid mysbrasan fortsatte samlingen med att folk stekte falukorv, som skidklubben bjöd på. Här grillas inte grillkorvar som man gör nere i Sydsverige. Det kom drygt trettiofem personer allt som allt och det lotteri vi skänkt till föreningen såldes snabbt slut.  Tyvärr vann Anders tre av de sex priserna och Anna ett. Dessa kommer lite diskret att återlämnas till klubben för återanvändning nästa år.





No comments: