Saturday, September 14, 2013

Monica Z

Det är inte ofta vi går på bio men idag såg vi den nya (premiär igår) filmen om en del av Monica Zetterlunds liv. Den var bra. Så bra att publiken satt kvar tyst under hela eftertexten. Jag har inte vetat så mycket om henne och filmen berättade på intet vis allt, men den skildrade på ett levande sätt en riktig människa. Det var också roligt att se hur filmfolket bemödat sig om att finna porträttlika skådespelare till de kändisar som var "våra" kändisar - Tage Danielsson, Hasse Alfredson, Beppe Wolgers, Povel Ramel, Wilgot Sjöman och inte minst Edda Magnason som Monica själv. När det gäller Tage Danielsson var likheten sådan att den närmast blev parodisk, en karikatyr av den store konstnären.

Se filmen om ni har chansen!!
Fast dagen började med kaffe på sängen och nybakt bröd. Vi köpte skrädmjöl i Värmland och det är säkert nyttigt men kanske inte riktigt lika gott som vetemjöl i en vriden baguette. Nåväl, lilla Noomi, hade inga problem med att tugga i sig smulor av brödet Vi får baka tunnbröd av det mjölet i stället eftersom det saknar jäsförmåga.

Nybakt och nybryggt
Noomi hade inga problem att peta i sig av
skrädmjölsbakade bagueter
Jag fick också göra en snabbutryckning till stugan för att hämta saker jag glömt, men sedan stack vi in på långtur till stan. Med tunnelbana eftersom det var demonstrationer och halvmarathon som skulle störa trafiken idag. Vi började på Nespressos butik på Kungsgatan där man blir behandlad som KUND även om man är en enkel fritidspedagog och en pensionerad adjunkt. Vi köpte kaffe och drack även en kopp innan vi fortsatte till NK på räksallad som lunch. Det var till att slå på stort idag, men det var inte så fasligt mycket dyrare än andra ställen.

En butik där t.o.m. jag kan känna mig lite lyxig
Vi fortsatte nu söderut genom gamla stan och där slumpade vi oss in i en antikaffär där de hade precis de nysilverbestick jag började samla på i Järbo för ett par år sedan. Som tur är hade jag fotograferat dessa och kunde se att de vi såg idag, till mycket bra pris, var i stort sett identiska så vi köpte dem. Vi gick sedan vidare ner mot söder där vi mötte Rosmarie utanför biograf Viktoria och såg filmen. Vi besökte ett fik på Medborgarplatsen efteråt och frossade i oss en Cheesecake. Det var vi värda efter dagens långpromenad.

Lördagssupé
Sista stack vi hem och unnade oss en god, men pointfattig, supé på nya linneduken, med Ittalaglas och med nya besticken. Det såg riktigt fint ut. Något att duka med till nyår - om inte förr

1 comment:

eva said...

Vilken dag - jtrevligt att ta del av.