Thursday, October 03, 2013

Back to basic

Dagens begivenhet var ett besök hos en av mina förra favoritkollegor Lars, som numera är en av två manliga lärare på min gamla arbetsplats. Det var ett mycket givande besök och jag blev bjuden på god middag och trivsamt umgänge med hustru och barn. Lars tyckte jag var oförskämt pigg för att vara pensionär. Själv kan han konsten att umgås med en gäst på ett otvunget sätt.

Lars och jag umgås
Innan besöket hos Lars, som bor utanför Göteborg, hade jag dock förverkligat en tanke som jag tänkt länge -  ett återbesök på de platser där jag bodde och läste för 45 år sedan under mina studentår i Göteborg. Där tog jag bilder för bloggen och det vart lite mer spännande än jag anat.

Beväringsgatan 10
Detta är den första bilden och den visar det gigantiska hyreshus, där jag hyrde ett rum under mitt första år i stan; 1967 - 68. För att ta bilden fick jag vänta en stund tills en kvinna och ett barn hade hunnit undan. Jag tänkte inte mer på det men efter några timmar fick jag telefon från en bekymrad och lätt upprörd man med utländsk brytning som undrade varför jag fotograferat hans fru. Hon hade noterat bilnumret och de hade tagit reda på mig och ringt. Mannen blev betydligt lugnad när jag förklarade mitt skäl och dessutom MMS:ade jag bilden till honom så att han själv kunde se att där inte fanns varken hustru eller barn. Min första tanke om tokig utläning avlöstes strax av en viss föståelse. Har man flytt från en totalitär regim så vill man kanske inte att folk skall sitta i bilar utanför ens hem och ta kort.


Mitt hem 1968 - 1970
Efter ett år i Kviberg flytade jag in till studenthemmet Wolrath Tham. Där är det nu hotell och mitt rum syns inte längre. Det låg under det nedersta fönstret på gaveln.
Wolrath Tham
Vår entré låg här på baksidan och den syns inte heller nu.

Viktor Rydberg
Jag hade också ofta skäl att besöka studenhemmet Viktor Rydberg där jag hade goda vänner.

Palmstedtsalen

Nästa bild visar entrén till Chalmers och den var sig ganska lik även om jag inte minns att det stod CHALMERS över ingången. Här samlades alla hugade studenter i slutet av augusti 1967 och gick in i Palmstedtsalen för att skriva upp sig på en lista. Sedan var man klar att börja studera. Det var allt.

Hörsalarna
Första kursen var matematik och de föreläsningarna hölls i de här tegelbyggnaderna på Hörsalsvägen.

Kemikum för länge sedan
När matematiken var klar fortsatte jag med Kemi så låg i dessa lokaler där det numera är enbart bibliotek.

Gamla leverpastejhuset

Utanför området låg då det gamla Annedal med mängder av rivningskåkar och i den som låg närmast vägen fanns det ett fik där en äldre dam serverade kaffe och underbart goda leverpastejsmörgåsar. Märkligt nog finns huset kvar. Jag minns flipperspelet där alla, från minsta student till högsta professor, brukade trängas om att spela.

Götabergsgtan 17
När man inte studerade hängde man på studentkåren som då var helt nybyggd. Jag var faktiskt med på invigningsfesten hösten 67.

Matsal och danslokal
I stora salen var det restaurang där jag ofta åt. Visserligen var Chalmers restaurang billigare men ryktet sa att man kunde få skörbjugg om man bara åt där. Den stora tavlan av Endre Nemes i fonden hänger fortfarande kvar, men tydligen är där ingen restaurang där nu.

Einar och Märta Ekroths grav
Efter besöken inne i stan for jag alltså ut till Kviberg för att ta bild på mitt första boende. Vägarna har ändrat sig mycket och vägen till Gamlestan var inte alls som jag mindes den. Jag kände inte igen mig förrän jag kom in Artillerigatan och såg SKF-fabriken. När jag kom upp mot Bellevue erinrade jag mig, att här vid Kvibergs kyrkogård ligger ju barnens mormors mor och  dito far begravda. Jag var själv med om att sänka urnan i graven en gång för länge sedan. Jag bestämde mig för ett spontanbesök och fick besked av en vänlig dam på kyrkogårdsförvaltningen om var graven stod att finna. (Grav 12 på område 18C)


Gravstenen
Graven var välskött och så här såg stenen ut på närmare håll.


Efter detta var det dags att fara hem till Lars och sedan jagdär blivit rikligen undfägnad for jag hem och började tänk på packa och på att börja måla om i hallen

No comments: