Monday, October 28, 2013

Tågluffa på tvärbanan

Igår invigdes äntligen delar av den tvärbana vars byggande stört biltrafiken i Solna så länge. Och idag har den vanliga trafiken satt igång för fullt. Vid åttatiden i morse begav även jag mig ut på resa med kameran i högsta hugg  och jag kan säga direkt. Jag var inte den ende fotografen, varken i eller utanför spårvagnen. Det var oroväckande lite folk på vagnen men det tar kanske lite tid innan  man lärt sig att förbindelsen finns. Dessutom håller de fortfarande på att  bygga vidare på spåren fram till Solna station. Då kommer besökarna också att kunna ta sig till Friends Arena på ett rimligt sätt.

Vagnen mot Solna C står och väntar på mig

Glesbefolkat i bakre vagnen
Jag for från vår närmsta T-bana till Fridhemsplan, sedan till Alvik där nya tvärbanan började varefter jag fortsatte till Solna C där jag tog bussen tillbaka hit. Sammanlagt 15 kilometer på en timme och 10 minuter vilket ger en medelhastighet som vida understiger den man haft om man cyklat.

Två av rätterna på "julbordet"
Nu var det dags att fara ut till stugan för ännu en härlig dag. Jag började direkt med att duka upp ett präktigt julbord till småfåglarne ute i rönnen med all den fågelmat vi köpte igår. Talgbollar i sina behållare, jordnötter i ett rött plåthus och solrosfrön i den klotformade plus en ny utan nät mot stora fåglar. Våra befjädrade vänner funno genast allt det goda och jag kunde sitta inne på soffan och från första parkett beskåda de små matgästerna. Jag noterade att småmesarna (tofs-, svart- och blåmes) fortsatte i den nätomgärdade automaten medan de lite större (nötväcka och Talgoxe) föredrog automaten utan skydd. Det gjorde även en större hackspett.som passade på att nappa till sig några solrosfrön.

Hackspetten har också funnit lite mat
 Vissa fåglar började med en tugga på talgbollen, fortsatte direkt till nötkärnorna och avslutade med en solros innan de for och smälte maten. Jag noterade också att det sjönk långsammare i foderrören idag vilket tyder på att det är en begränsad och ganska konstant mängd fåglar som upptäckt vår foderplats.

När jag inte tittade på fåglarna fortsatte jag med min bild av Olle och Lisa och gjorde den färdig, blott för att konstatera att den blev alltför primitiv så den skall jag göra om. Hoppas jag lärt mig på mina misstag. Normaltiden gjorde att jag idag fick uppleva en riktig skymning och ett riktigt mörker innan jag gav mig av hemåt. Det var fint.

No comments: