Sunday, October 06, 2013

Kulturhelg

I helgen har vi haft besök av vännen Ammii från Trollhättan, som varit på väg i 12 år, men nu äntligen kommit till skott. Detta fick oss att ta oss samman och ta lite del i storstadens kulturutbud.

Lördagen

Första stockholmsdagen började med rundvandring i Gamla stan, dels utefter krimskramsgatan Väster Långgatan och sedan, som avslutning, den finare Öster Långtgatan. Det tog sin rundliga tid men till slut kom vi hem och kunde göra oss i ordning för kvällen vilken bjöd på Tal och Sång på Kafé Klaver på Söder. Det är ett litet kafé med vidbyggd liten teaterlokal. Vi var 25 personer i publiken som fick plats gott och väl, men Fred Lane, den ena sångaren, berättade att de en gång varit sextio personer där inne.

Vi frotterar oss på Väster Långgatan
På väg mot Öster via Köpmangatan
Publiken i spänd förväntan
Fred Lane sjunger Victor Estbys dagsverser
Sam Carlqvist läser egna, långa dikter
Maria Lindström sjunger Strindberg
Vi visste inte riktigt vad som väntade men blev positivt överraskade av de tonsatta dagsverser och dikter som Fred, Victor Estby och Sam Carlqvist framförde. De var bra, men kanske inte direkt överraskande. Det var däremot en liten grå oansenlig kvinna som heter Maria Lindström. Hon satt i ett hörn och kunde lätt ha förväxlats med en dammråtta tills det var dags för henne att uppträda. Den lilla grå musen blommade ut som en strålande sångfågel, med ett rent virtuost gitarrspel och klockren röst. Hon sjöng egna sångtexter men ockspå tonsättnignar av Strindbergdikter och är den person, tillsammans med Fred, som lämnade det mest bestående intrycket av kvällen.

Söndagen

Även idag inledde vi med lite shopping. Denna gång ändå ute på Värmdölandet där vi besökte de olika porslinsfabrikanternas outlet-butiker. Anna köpte ett par blå muggar medan Ammii, som är ett Iittala-freak fick tag på ett dussin vinglas till fyndpris. Härifrån for vi direkt in till Mosebacke torg, parkerade bilen och fick sedan vara med om en och en halv timme högklassig underhållning med Södra Bergens Balalajkor tillsammans med Arja Sajonmaa och med Mark Levengood som konferencier. Vi har hört denna föreställning förut men den var lika bra som förra gången.

En spänd förväntan inför föreställningen.
Mark presenterar musikanterna
Arja Sajonmaa
En folkilsk sovjetisk partifunktionär lever ut sina aggresioner,
gestaltad av komediennen Pia Johansson
Det var rolig att kunna erbjuda sådana här evenemang, när man för en gångs skull har med sig en gäst som länge väntat på att komma hit

No comments: