Tuesday, September 02, 2014

En dag i Svappavaara

Idag har vi gjort Svappavaara. Besökt släkt och platser och haft fullt upp hela dagen. Det började med att vi for österut till en plats som heter Parakka. Ingen av oss hade varit där tidigare och B-E har förfäder som bott där. Dessutom lär platsen vara vacker. 


Det stämde. Vi stannade till nere vid Kalixälven och kollade in gamla fina forsbåtar innan vi fortsatte upp till hembygdsgården där vi fikade och tog fler bilder. 

Efter detta fortsatte vi till Vittangi för att fotografera kyrkan och för att synda på Pizzerian. Jag syndade med en Hawaii Special... Vi  tog ock en tur över Torne älv. Där kan man snacka älv till skillnad från de små bäckar vi har nere i Sydsverige som vi kallar för floder. 


Nu for vi hem och lämpade av vår värdinna innan vi for till den lilla stuga som varit resans egentliga mål, stugan som B-E fått av en släkting. Den var väldigt välbehållen trots att det va flera sedan någon var där senast. Vi kokade kaffe i öppna spisen och såg över stuga och bodar innan vi for tillbaka.


Nu var det dags att besöka släkt. Först farbror G med fru där vi möttes av tio sorters kaffebröd och tårta. Och samtal som var lite ansträngda eftersom värdfolket har grava hörselproblem. 

Vi kom dock iväg efter två timmar och fortsatte till faster B, som är på besök hos dotter med familj under älgjakten. Där stod glädjen högt i tak och samtalen forsade fram och tillbaka innan vi insåg att värdfolket behövde sköta sin goda nattsömn. 

Nu sitter vi med vår värdinna i köket och har avnjutit en knäckebrödsmacka med ost och ett glas mjölk. I morgon fortsätter vi mot Björkliden. 

No comments: