Saturday, October 25, 2014

Jokkmokks marknad

För andra gången i år har jag nu varit på Jokkmokks marknad. Fast den här gången räckte det att åka till Huddinge. Där samlas nämligen hantverkare, korvfabrikanter, bagare m.fl. från Jokkmokk under en helg varje höst och dit vallfärdar folk för att få lite lappsk kultur till livs, inte minst i magen. Så även vi och det vi handlade var i alla delar ätbart: Rökt skinka, Jokkmokkskorv, praliner, tunnbröd och blåbärsglögg.


Anna träffade också en gammal bekanting från Vuollerim, som var där och representerade arkeologiska museet samt höll i en modevisning av kläder, som tillverkas i trakten av rustikt naturmaterial. Det var inga fjolliga tygtrasor à la Lars Wallin för 50 000 kr kvadratmetern utan plagg som håller att använda och vara till nytta.


Vädret var tyvärr inte det bästa. Ett sakta strilande duggregn, som endast hade det goda med sig att det inte blev så långa köer till de olika marknadsstånden. Vi hade med vår lilla vovve också och hon skötte sig bra, men till slut vart det lite för kallt för henne så vi drog oss tillbaka till bilen medan damerna såg färdigt på kläderna.


På kvällen for vi ner och besökte kusin Carina i ett rent impulsbesök och det var riktigt trevligt. Precis som förr när hon fortfarande bodde kvar här i närheten. Nu skall vi bara komma ihåg att dra tillbaka alla klockor för nu blir det äntligen normaltid och vi får tillbaka den timme vi missade i våras. Det brukar kännas njutbart de första veckorna. Vi skall dock upp tidigt i morgon bitti för att åka och möta Paula och Jimmy på Arlanda dit de kommer vid halv sex. Jag tyckte först det kändes onödigt och menade att det finns bussar, men så slog det mig att nu kan ju även jag bli hämtad när jag kommer hem från mina flygningar ut i världen.

No comments: