Tuesday, March 17, 2015

St Patricks day

Aldrig trodde jag att man skulle fira nationalhelgonet så till den milda grad. Men, det gjorde man. Många affärer var stängda, skolbarn lediga och stadens stora gator helt avstängda inför den stora paraden, som började kl ett.


Då hade vi redan varit i farten ett bra tag. Redan vid nio steg vi upp och gick ner till den traditionella irländska frukost, som inleder mina besök här. Gott som alltid, mycket näringsrikt och mättande. För att sätta lite fart på tarmfunktionerna tog vi oss en liten promenad till vårt favoritfikaställe. The Bookshelf Coffe house.  På vägen dit passerade vi alla de marknadsstånd som var uppställda, dagen till ära och vi fastnade speciellt för ett som sålde fudge ...


Det var när vi kom till fikastället vi upptäckte att många höll stängt idag. Efter ett tag fann vi dock ett annat kafé som var öppet och vi lät oss väl smaka. Med en St Patrickmuffins. 


Nu var vi trötta och gick hem och vilade inför den stora paraden. Vi hade ställt klockorna men det behövdes inte ty vi vaknade av en musikkår, som passerade utanför, på väg till paraden. Vi upp igen och ut till torget med alla márknafsstånden och nu var det fullt av folk. Vi hade inte en chans att komma närmast avspärrningarna men såg rätt bra ändå.


Klockan ett började det alltså och paraden inleddes med musikkåren, som väckt oss och fortsatte sedan med lite militärer och hemvärn och veteraner. Sedan fortsatte det med intressegrupper av alla de slag, från de rödhårigas förening till stadens judiska församling. Alla i mer eller mindre vackra dräkter och med många fantastiska ekipage. 


Det var en så lång parad att vi inte orkade stå kvar hela tiden utan gick hem och åt mellanmål. Semlor med varm mjölk. Efter detta var vi mogna för ny vila tills dess att hungern satte in och drev ut oss på dagens sista utflykt, ner till puben i bottenvåningen, där vi avslutade med en Guinness och en rejäl irländsk måltid med bacon, stuvad kål och mosad potatis. Gott. 


Och i morgon ska vi upp tidigt och åka tåg ut till västkusten. Jag vet inte hur det är med internet längst ut i den sydvästra ödsligheten, så om ni inget hör från mig i morgon skall ni inte oroas. Jag är åter torsdag kväll.

No comments: