Saturday, August 09, 2014

Back to basic

Idag har jag ägnat mig åt en rent hämningslös nostalgitripp. Jag for tidigt i morse iväg österut mot rötterna. Men inte direkt. Först stannade jag vid kyrkoruinen i Tumberg, som ligger mycket vackert på sin kulle. Därifrån fortsatte jag till Landa kyrka och den gamla stenbron över Äskån. På båda platserna fanns förutom ruiner och stenbroar och kyrkor även geocacher.


Sedan for jag till dagens första nostlagimål. Remmene. Här bänkade jag mig på gräsmattan vid stora sten med utsikt över slätten och såg timmarna bara ila förbi. Dessutom ilade traktorer och skördetröskor förbi på åkern i söder, men det störde inte nämnvärt. Det är en del av idyllen.


Från Remmene fortsatte jag så mot Hudene och lillasyster dit jag sagt att jag skulle komma cirka 14:03. Utan att direkt anstränga mig blev det faktiskt så. Då hade jag dessförinnan stannat vid Broarna i byn och fotograferat dem. En gammal vacker kvarnmiljö.


Hos lillasyster fortsatte timmarna att ila förbi i glatt samspråk och skvaller om känt och okänt folk. Vi kom snabbt fram till att det är vi själva som är bäst! I en fullkomligt ömsesidig övertygelse. När jag kände att festen var över for jag sedan tillbaka till Remmen. Jag tänkte besöka gudsonen som börjat tröska nere i Myra. Tyvärr hade hann kommit igång lite sent p.g.a. ett tillfälligt maskinhaveri och hann inte så långt innan ett regn satte stopp för fortsatt arbete.

 Det satte dock inte stopp för mig som nu for hemåt via Nossebro och Gammalsbo där jag försökte leta upp den plats i skogen där mamma och Tage och jag satt vid den totala solförmörkelsen 1954. Jag mindes mycket väl hur där såg ut då, men på sextio år hade platsen förvandlats till fullkomlig oigenkännlighet av ris och sly och skräp. Jag kunde bara på ett ungefär lista ut var vi satt.


Sist på min resa stannade jag så i Baljefors där jag fotade ännu en magnifik stenbro och nu sitter jag hemma, nöjd och belåten med min dag och förbereder mig mentalt för att packa ihop och åka hem till stan i morgon igen.



1 comment:

Anonymous said...

det lär finnas en historia om bron i Baljefors./syse