Friday, August 22, 2014

Sveriges Big Sur

Idag for jag åter ner till Trollhättan och jag valde den något längre vägen över Jönköping. Dels för att få lite omväxling och dels för att smidigt kunna göra ännu ett besök i fädernegården. Det går fort att köra E4 - oftast. Men inte idag. På en alltför lång sträcka tornade det upp sig gigantiska bilköer där alla höll exakt 110. Längst fram en stor polisbil. Ingen vågade släppa loss och köra så att det blev snurr på trafik utan folk låg och masade och ägnade sig åt dumdristiga omkörningar. Bara för den där jäkla hastighetsbegränsaren längst fram. I höjd med Linköping försvann snuten och trafiken flöt åter normalt.


Då var jag strax framme vid Brahehus och där kan man ju bara inte köra förbi. Jag stannade till som vanligt och denna gång tog jag mig över till norrsidan och passade samtidigt på att plocka en geocache som visade sig ligga där.


Sedan fortsatte färden mot Jönköping på en av Sveriges vackraste motorvägar, där den slingrar som fram vid Vätterns strand med höga klippor på andra sidan. Jag fick riktigt en känsla av Big Sur när jag for där. I Jönköping ny lång kö för något vägarbete som minskade vägbredden med ett par dm och då kör folk plötsligt som krattor och vågar knappt röra på gaspedalen.


Nåväl. Även detta tog slut och då var det inte långt kvar till Remmene. Jag bänkade mig på verandan med tröja och jacka och mössa ty det drog kallt. En härlig känsla när man har de hemska 30-gradersdagarna i färskt minne. Här var det dags för matsäck och för kontemplation och tillbakablick till en tid som var.

Nära 60 år mellan bilderna. Allt är annorlunda
utom stenen som Jerry sitter på
 Det slog mig plötsligt att nästan på veckan när för 50 år sedan så hade jag börjat på gymnasiet i Alingsås och bodde här. Då höll huset som bäst på att byggas om och jag bodde i det nya rummet som uppstått när huset förlängdes i öster. Det är konstigt att jag har så otroligt få minnen av själva ombyggnaden. Jag var nog inte där den sommaren och på hösten var jag för självupptagen med mina gymnasiestudier.

På stora vägen var det cykeltävling och vägen avstängd, men när den verkade vara klar fortsatte jag vidare hemåt till en lägenhet som nu är ännu ödsligare.

No comments: