Friday, August 29, 2014

Mot norr, lite grann

Första dagsetappen innebar en mjukstart med bara tjugo mils körning upp till Järbo. Det tog ändå sin lilla tid ty jag passade på att turista alldeles väldigt.


Först Hågahögen, strax väster om Uppsala, där en av Sveriges mest magnifika bronsåldersgravar finns. Jag hade aldrig hört talas om den innan jag fann en lång intressant artikel om högen i Jonathan Lindströms bok Bronsåldersmordet.


Högen var praktfull men det var även dess omgivningar. För tretusen år sedan, när gravhögen byggdes var hela området kringfluget av Mälaren, eller om det var Östersjön då.


Från Håga var det bara 11 km till nästa stopp, som var Gamla Uppsala och Uppsala högar. En plats som idealiserats av många dunkla krafter, men som trots det är väldigt fantasieggande. Jag har tänkt att åka dit någon gång sent på hösten när stormarna viner, sätta mig uppe på en hög med mitt kaffe och insupa atmosfär.


Jag hann också med ett besök i Gamla Uppsala kyrka. En kyrka, som faktiskt var upplåst så att jag kunde ta bilder inifrån. Märkligt att tänka sig att denna kyrka, som nu är så stor en gång har varit ännu mycket större.


 Efter Uppsala bar det nu av raka vägen upp till Järbo där jag först stannade till hos faster M och fikade. Vi fortsatte sedan till Norrby där jag skall bo i natt för att i morgon fortsätta norrut i sällskap med kusin B-E. Vi ser fram mot resan med största tillförsikt!

No comments: