Sunday, August 17, 2014

Världens längsta bokbord

VI vaknade först vid halv tio och då steg vi upp. Skönt att få sova ut ibland. VI inledde dagen med en rejl bit blåbärspaj och vaniljsås. Samt lite mjukt tunnbröd med dessertost. Är det dagen efter så är det. Sedan städade vi upp och gjorde det fint igen men sedan drog vi oss in mot stan.


Det har varit kulturfestival denna vecka, vilket vi sorgfälligt missat, men så upptäckte Anna att det idag var världens längsta bokbord på Drottninggatan. Förra gången hon gick på ett sådant hade de haft flera stånd med 78-varvare också och de lockade mig. Nu såg jag bara två lådor med stenkakor, och ingen av dem hade sådant som jag oundgängligen ville ha. Däremot fyndade jag böcker.


Först en liten bok av Albert Engström och några bandkasetter där bl.a. Selma Lagerlöf och Piraten läser egna verk. Sedan en antologi av samme Pirat där han samlat prästshistorier, andras och egna och Steinbecks "Riddarna kring Dannys bord". En bok jag läste som ung gymnasist och som jag då och då tänkt läsa om. Nu får jag chansen. Vidare Astrid Lindgrens bok om sina föräldrar och sin barndom. En bok jag bestämde mig för att läsa om när vi var i "Bullerbyn" i somras.

Sist, men inte minst köpte jag så den gamla hederliga Folkskolans Läsebok, den jag en gång gjorde mina första lärospån i. Jag kämnde igen bilder och text direkt när jag bläddrade i den men insåg efter ett tag att det inte var mor som var rar utan mormor. Det kan ligga något i det också.


Anna sökte en speciell bok av Joyce Carol Oates, som handlade om Marylin Monroe och hette Blonde. Det var ett så enormt utbud av böcker att det var svårt att finna en speciell så döm om min glädje när jag plötsligt upptäckte boken och Anna glädjestrålande köpte den. För en spottstyver.


Nu var vi trötta och satte oss på ett fik innan vi drog oss hem med våra fynd. Sedan har vi suttit som värsta småborgerliga familj och haft litterär salong, med TV:n avstängd, och en läst en bok i var sitt soffhörn. En i allt mysig kväll. Förresten. Jag har också kokat skaldjursfond på de kräftskal och räkor som var över sedan igår. Det luktar gott.

No comments: