Wednesday, December 17, 2014

Derivator

Anna stannade förnuftigt nog hemma idag och tog det lugnt. Tillsammans med en spikmatta och smärtstillande tabletter blev det lite bättre så hon skall försöka gå till skolan i morgon. Hon var hos läkare och denne sa att det troligast skulle gå över av sig självt och att hon mest av allt skulle vila sig frisk.

Jag gjorde en riktigt lång promenad idag, till Solna C och tillbaka, för att möta Anna när hon varit hos doktorn och för att köpa mig nya handskar och en stickad luva. Jag hade sådan oförskämd tur att det var 50% på just dessa saker i handskbutiken denna vecka! Roligt var det också att jag inte fick några större biverkningar i lårmusklerna!


Efter lunch började det plötsligt snöa, inga stora vita flingor utan miljarder små ettriga, men marken blev till slut vit och nu på kvällen ligger snön kvar. Vi får hoppas att den är kvar så länge att jag hinner ta lite snöbilder vid stugan i morgon. Jag har nämligen tänkt mig dit då en stund. Mest för att fira lite lilljul eftersom vi åker i övermorgon.

Under eftermiddagen ägnade jag mig åt att skriva ut den årliga julklappen till svärmor, bildkalendern om Paula. Bilderna blev bra till slut, och svärmor säkert glad som vanligt. I skymningen kom Anna på att jag behövde klippas innan jul så jag traskade ner till min frisör, som snabbt föryngrade mig tio år.


Sedan började det roliga för äntligen vågade sig dottern till Annas kusin i Västervik ringa och be om hjälp med matte. Hon läser Matte 4 på gymnasiet och hade kört fast på derivator. Till min stora glädje upptäckte jag att jag inte gjort detta, trots att det är c:a 45 år sedan jag läste om derivering. Men i den gamla skolan lärde man sig saker på riktigt. Flickan verkade belåten men vi behöver nog tala mer om detta ty hon hade diffusa begrepp om rätt grundläggande ting i den matematiska analysen. Det ska bli kul.

No comments: