Friday, December 19, 2014

Lillejul

Torsdag

Jodå. Det var allt snö kvar i morse, men inga drivor, bara så passa att det vart glashalt på trottoarer och gångar. Vägarna var bättre märkte jag när jag körde Anna till skolan. Det var skönt för henne att slippa trängas på tunnelbanan med den armen. (Armen vart för övrigt betydligt bättre under dagen, kanske tack vare smärtstillande och försiktig gymnastik).

Sedan jag lämnat for jag direkt och hämtade vovven och sedan trängde vi oss hemåt på en överfull Essingeled, som vanligt. Hemma packade jag i ordning allt som behövs till ett förenklat julaftonsfirande. Sedan bar det av raka vägen ut till stugan och där firade jag hela dagen fram till tretiden då jag återvände.


Först tände jag upp kamin och stearinljus över allt. Sedan fyllde jag fröautomaterna för idag var det i alla fall snö på marken, även om den försvann under eftermiddagen. Sedan fåglarna fått sitt blev det min tur. Färskt nybryggt kaffe med lussekatt och hembakad pepparkaka och med alla fyra adventsljusen tända ute på verandan för nu kommer jag inte hit mer före julafton.


Efter detta satt jag och läste i ett gammalt nummer av den anrika tidningen Julstämning. Vi har sparat detta nummer eftersom det innehåller flera fina färgtryck av Lars Lerin. Jag läste om honom men också om en julresa till svenskbygderna i Minnesota, där Karl-Oscar och Kristina bodde. För att öka stämningen lät jag granen vara tänd och den lyste så fint.


Så småningom drog det ihop sig till lunchdags och jag fick till det riktigt bra med sillar, ost, vörtbröd, lax, rökt korv, leverkorv och pressylta. Det varma bestod av potatis samt köttbullar och korv (från Ericssons) . Det var inga stora besvär att ordna till detta inne i storstugan och det blev verkligt gott. Medan jag åt var alla ljus tända i rummet och det blev väldigt varmt. När lågorna vart lite mindre öppnade jag dörren en stund för att släppa in nytt friskt syre.


Nu vaknade också lilla vovven, som legat och sovit hela förmiddagen på sin favoritplats i sängen och jag lät henne smaka av allt, utom sillen, på en egen tallrik. Hon slickade t.o.m. golvet under tallriken. Efter maten tog jag en sista fika ute på verandan och sedan for vi hem. Vi hade tvättstugan kl 5 och då gäller det att ladda maskinerna så att ingen annan tar tiden. Det gjorde jag och sedan for jag och hämtade Anna som hade rätt mycket att bära med sig. De hade julpysslat idag.

Paula och Jimmy kom också och Paula passade på att tvätta sin tvätt eftersom deras tvättstuga är så dålig. Själv satt jag nu och slöade i fåtöljen sedan jag packat väskan inför morgondagen. Det ska bli roligt att komma upp till snö och kyla och jag är inte orolig för tågresan med vovven. Det ska säkert gå bra.

No comments: