Saturday, December 20, 2014

Framme i vinterlandet

Nej, det vart inte mycket sömn i natt. Mest därför att det var så fruktansvärt trångt, att det inte gick att på ett bekvämt sätt välja sig en sovställning och för att vi ändå måste hålla koll på vår hund så att den inte åt upp någon av de 15 andra hundar som fanns i kupén. Nu var det faktiskt så att Noomi var en av de hundar, som skötte sig allra bäst. Det var flera andra, som gnydde och gläfste och skällde mest hela tiden.


Nåväl, till sist kom vi fram och det i tid, till och med några minuter innan full tid. Det blev femte gången i år, som jag besöker Murjek, så det börjar kännas lite hemtamt. Vi möttes av risgrynsgröt och julfint men vi var rätt mosiga efter natten så direkt som vi ätit frukost la vi oss att sova ett par timmar. Något litet vila hade det nog ändå blivit i natt för det räckte med dessa två timmar för att vi skulle vara fräscha resten av dagen.


Här i Murjek är det en vit jul med tio minusgrader och tjock vit snö både på marken och alla träd. Fåglarna flaxar och flyger kring fröautomaterna men tystnaden i övrigt är rent öronbedövande. Till lunch blev vi bjudna på blodpalt och sedan umgicks vi i sakta mak och talade om tågresan upp, som inte ens jag kunde finna något större behag i.


Det mörknade redan vid halv två och en stund senare, när det var riktigt mörkt stack Anders och jag ut i skogen för att leta efter lite gammalt granris till att bygga vår julbock i morgon. Det var vackert ute i skogen och vi fick lite granris, lagom mycket till en bock.


Till kvällen gick Anna och jag iväg bort till goda vännerna Jonny och Kicki. Något vi alltid gör första kvällen, och flera andra också för övrigt. Det är alltid så mycket att tala om kring vad som hänt sedan sist. Nu gick vi igenom Annas nya jobb och Kickis planer på hur hon skall fira sin 60-årsedag nästa år.  Jag fick också hedersuppdraget att ordna så att hon kunde låna hem E-böcker till sin nya surfplatta. Nu sitter vi vid köksbordet efter en kvällssmörgås och skall strax dra oss tillbaka. Det skall bli skönt att sova i en riktig säng.

No comments: