Wednesday, June 17, 2015

3 grader för mycket

Idag skulle jag alltså börja göra praliner själv, och detta kändes så stort att jag hade svårt att somna igår kväll. Huvudet var fullt av tankar om vilka fyllningar och smaktillsatser jag skulle blanda. Till sist gick jag upp och tittade på VM-fotbollen mellan Sverige-Australien och det gjorde mig så trött att jag till slut somnade.

Sedan jag kört Anna till skolan med midsommarstången i morse for jag direkt till ICA- Maxi och handlade råvaror till mina praliner. Jag tog till rejält med ingredienser för det hade ju gått så himla bra att göra praliner igår. Jag skulle säkert kunna åstadkomma tre, fyra olika idag.  Av detta vart intet. Jordgubbsmousse till pralinfyllning gick fint och jordgubbsfudge någorlunda. Den visade sig dock senare ha svårt att stelna.
Chokladjobb leder ofrånkomligt till kaos i köket
Men den viktiga tempereringen sket sig fullständigt. Jag hade köpt lite mer choklad på ICA av Odenses fabrikat men när jag skulle temperera den vita slutade det med en hård klump i skålen. Jag testade med mörk choklad i stället, men det gick lika illa. Inget chokladregn när jag vände formen upp och ner och ett tidsödande jobb med att diska formen.

Jag tänkte att det kanske var fel på Odenses choklad och testade nu med den dyrare choklad jag köpt på Idérika igår. Lika illa här. Allt fastnade i formen och jag fick försöka skrapa ihop så mycket som möjligt för att göra om tempereringen. Den går till så att man värmer chokladen till 48 grader, sedan kyler den till 27 och slutligen värmer till 31. Då blir den blank och fin och lossnar direkt ur sin form.

Jag sitter på balkongen och rör i chokladen för att kyla den
Av en ingivelse stack jag in min digitala termometer i munnen och se! Jag hade 40 graders feber! Drygt! Fast jag kände mig helt frisk. Termometern visade 3-4 grader för mycket vilket gjorde att den aldrig kommit upp i 48 och att den varit nere i 23-24 när jag kylt färdigt. Inte undra på att den stelnade.

Nu gjorde jag ett sista tappert försök. värmde 4 grader ner, kylde fyra grader mindre och värmde upp till 35 grader till slut. Nu flöt chokladen ut fint och när jag vände formen regnade överbliven choklad ner på bordet. Kvar var ett tunt skal som jag ställde in i kylskåpet. När det stelnat spritsade jag i jordgubbsmousse och strök över ett sista lager choklad, som skulle bli till botten i pralinen.

Det färdiga resultatet
När den stått i kylskåpet ytterligare en stund tog jag med darrande händer ut formen, vände den upp och ner och se - 27 (nästan) perfekta praliner ramlade ner på bordet. Det kändes som en seger och jag skyndade mig att lägga ut dem på instagram. Nu vet jag hur jag skall göra i morgon och då skall det jäklar i mig bli praliner.

No comments: