Thursday, June 18, 2015

Full fart i köket

Idag har jag stått vid arbetsbänken och sölat och stökat och skrapat och spritsat och hällt och kokat och vispat. Pralintillverkningen har gått betydligt bättre idag och jag gjorde en sats gjutna praliner (Ljus choklad, fylld med marsipan, smaksatt med Grans Marnier) samt två satser Chokladdoppad tryffel. En med kaffesmak och en med havssalt.

Marsipanpraliner
Det tar rätt mycket tid i anspråk eftersom en del jobb är pilligt och dessutom skall chokladen hinna svalna till sina 27 grader. Tryfflarna skall stå i kylen ett par timmar för att bli rullbara och däremellan skall man hinna städa undan det värsta. Choklad har en fantastisk förmåga att fastna på allt överallt.

Tryffel med havssalt
 Alltnog. Lagom till Anna slutade var jag klar och det var tur för sådan här sysselsättning kräver ingen inblandning av kvinnor. Vi for nu iväg och handlade inför morgondagen och sedan hem och bakade tårtbotten. Vi skall börja kalaset vid tre, fyratiden i morgon med kaffe och tårta och sedan blir det ett hejdlöst frosseri resten av kvällen. Det vill gärna bli mycket mat när man har knytkalas.

1 comment:

e said...

Vad ska det vara för form? Hård i metall eller mjuk silikon?