Friday, June 19, 2015

Myror i brallan

Midsommarfirandet tog en ända med förskräckelse när vi upptäckte att vi drabbats av myrinvation på verandan. Någonstans ifrån kom små svarta rackare kryllande över väggen bakom soffan och vi fick försöka bekämpa dem med de små medel som stod till buds.

Det klarnar upp i nordost
En expedition utrustades för att åka iväg till stormarknaden efter Myrr men det är ju midsommarafton och fullständigt öde överallt. Framför allt i affärerna. Vi googlade och fick veta att de inte tycker om kanel. Pulver fanns inte men några kanelstänger fann vi och de tycktes ha en viss effekt.
En av årets måltidfer
Vi sprutade också starkt insektsgift på väggen och det verkade göra större nytta. Vi drog till och med upp ström och dammsög. Myrorna minskar i antal men vi bestämde oss ändå för att skrinlägga planerna på att bo över i natt och i stället åka hem och duscha och sova. Speciellt sedan jag upptäckt en riktig koloni av små svarta myror längst nere vid golvet i sovrummet. De gör ju ingen skada men det känns ack så obehagligt att ha dem där. De riktigt förtog hela nöjet med midsommaraftonen.

Pyntat med blommor
Nu har vi kommit hem, duschat och slängt in den disk vi tog med hem och jag kan börja rekapitulera dagen och se att den inte var alltigenom dålig. Väderutsikterna var ju bedrövliga, men vid lunchtid, när vi städat färdigt här (vi ville ha det städat ifall vi skulle behöva ta hem gästerna ikväll) så tittade jag ut och såg att det verkade klarna i nordost. där som stugan ligger.

Jordgubbstårta till midsommar
Det såg fortfarande lovande ut när vi körde ut och det höll faktiskt upp hela eftermiddagen. Vi kunde börja med att tillreda en av årets måltider, lunchen på midsommarafton med sill, färskpotatis, gräddfil, gräslök och smör. Det smakade utmärkt och vid gott mod fortsatte vi förberedelserna inför kvällen. Bar in trädgårdsbordet, lade på en grön estnisk linneduk, som passade perfekt, ställde ut soffor och stolar samt pyntade med blommor och tända ljus. För värmens skull.

Rosmarie sköter griullen
Vid fyra kom Gabbis och Paula/Jimmy och vi inledde med jordgubbstårta och fika. En stund senare ringde Carina från T-banan och jag for iväg och hämtade henne. I glatt samspråk gick tiden fort och plötsligt var grillen tänd, tillbehör framställda, tallrikar och bestick uppdukade. På glöden fräste allehanda köttstycken - kycklingspett, lammkotletter, fläskkarré. I stor oordning och större oreda bars fyllda tråg med nygrillat in under verandataket. Lekande lätt satt vi alla elva runt det nästan kvadratiska bordet och smaskade och åt av hjärtans lust. Och ungefär då började det regna.

Samling kring bordet
Jag dukade hur som helst av och plockade undan när alla var klara och började sedan, på begäran plocka i ordning mitt tvåvåningsfat i glas med alla mina praliner. Det var då de första myrorna upptäcktes. Upptäckten följdes av eftersök och snart stod det klart att vi drabbats av den invasion jag berättade om i början. Det kändes inte kul men pralinerna fick åka fram och blev synnerligen väl mottagna. Dock hade jag nog gjort fler än jag förstod, ty folk åt sig fort mätta på dem.

Ett övermått av praliner
Medan regnet skvalade hade vi det gott under taket och kaminen spred den värme, som solen förmenar oss. Vi hann till och med köra ett varv med vår frågesport innan klockan blev så mycket att Gabbis fick åka hem med små trötta barn. Vi andra satt kvar en stund till men när Paulas också farit avslutade Anna och jag kvällen med att ställa in matrester i kylen och packa ner disk i kassar varefter vi for hem. Jag hänger mina kläder på balkongen i natt och har nu duschat mig fri från känslan av myror i brallan. Usch....

No comments: