Wednesday, June 10, 2015

Till Björkliden

Det ska sägas direkt. Det är betydligt bekvämare att flyga mellan Stockholm och Kiruna än att köra bil. Det tog oss mindre än en och en halv timme att komma dit. 


Då hade jag varit uppe redan tidigt och packat och begett mig ut till flygplatsen. Jag vill ju gärna sitta ute på terminalen med en öl och titta på plan som lyfter och landar, men idag hann jag inte så mycket av det eftersom ungdomarna kom med en senare tur och vi skulle checka in samtidigt.


Detta gjorde nu inte så mycket för det viktiga var ju att komma fram. Jag gick genast och fixade vår hyrbil och när vi fått våra väskor tog vi en liten turistsväng söderut, till Jukkasjärvi. 


Ishotellet var bortsmält men kyrkan stod där den stått i århundraden och bredvid den en liten samisk anläggning med butik och matservering. Där åt vi suovas, som lagades över öppen eld mitt i matkåtan. Efter det handlade H ett mjukt och vackert renskinn innan vi fortsatte in i kyrkan.


Bror Hjorts fantastiska altartavla gör intryck även på oss förhärdade ateister och vi stannade en stund innan vi körde iväg norrut. Vi hoppar över turistandet i Kiruna till på lördag då vi har gott om tid mellan det att vi lämnar bilen till dess att planet går. 


I stället körde vi mot Björkliden i ett varierande väder, som mot slutet blev mer konstant. Regnigt. Det var dock jättetrevligt att komma fram och B verkade uppriktigt glad att se oss. Hon bjöd genast på middag som stod klar och väntade på oss.


Efter maten tog jag fram de råttfällor jag köpt åt B. Dessa har tydligen tagit slut i Kiruna eftersom det tjocka snötäcket fått mängder av smågnagare att överleva vintern. 


Mina fällor var av plast i en ny utformning, som var mycket lättladdad. Och de fungerade. Redan efter tio minuter råkade jag få se hur en liten gråsiding var framme och nosade på betet. Ett företag som slutade med dess snara död!


Nu ville ungdomarna ge sig ut på upptäcktsfärd (som ledde dem till kanjonen vid abiskojokk) och själv tassade jag ut och lyckades fånga Lapporten på bild i ett tillfälligt molnuppehåll. 


När A & H kom åter bjöds vi på den i deras tycke finaste europaupplevelsen - en portion glass med hjortronsylt. Och nu skall vi strax gå och sova trots att det är ljusan dag. 

1 comment:

Anonymous said...

Glass med hjortronsylt är i sanning en lyckad kombination!
/sysM