Monday, June 01, 2015

En helt vanlig måndag

Vi vaknade till spöregn och jag körde Anna till skolanö. Inte för vädret, utan för att det hade uppstått två kassar med grejer, som skulle till skolan, när vi städade igår. Väl hemma igen bar jag ner soptipskassarna från vinden och lägenheten och sedan jag lastat bilen for vi iväg till den kära gamla tippen, Vovven och jag.


Från tippen for vi direkt till stugan dit jag bar kassen med pyjamasar och sängkläder. Jag hade också med mig den ljuskrona i järn, som vi fann på vinden igår och den testade jag med gott resultat. Det fattades dock en av fyra kedjor, så jag vek två kedjor dubbelt och hängde kronan med dem. Det blev rätt bra.


Jag var också nere på dass och monterade den nya sitsen. Den gamla hade spruckit och bar spår av fem års användande, så det blev fint även om den nya var aningen för liten i framkant. (Notera att jag inte skrev skitfint). Jag tog också en kopp kaffe innan vi for hem igen.


Jag ägnade eftermiddagen åt att förbereda en måltid tills Anna kom hem. Det skulle bli en kopia av den rostbiffsallad vi åt i lördags och den blev till slut jättebra även om den tog tid. Vi har tänkt ha den som standardbjudrätt i sommar så det är bra om jag minns den.

Jag kokade rödbetor, som jag skalade, skivade och lade varma i en lätt marinad av olja och lime. Jag hyvlade också tunna remsor av morot, som marinerades på samma sätt. Sedan skar jag till mindre tärningar av potatis, som jag kokade och blandade med en olje-senapsås. Det låter som om det var en väldigt oljig rätt, men jag hade mycket lite totalt, högst ett par teskedar per person. Klockan fem hade jag tvättstugan och jag fick förtroendet att ladda två maskiner, men efter MYCKET detaljerade order om vad som skulle stoppas i. Det behövs.


Medan första maskinen gick monterade jag så min sallad. En kulle med ruccolasallad, några droppar olja på den. Potatissallad bredvid. Remsor av morot och gurka utlagda mellan. Rödbetsskivorna längst fram. Småtomater i halvor strödda över och på min tallrik fem oliver (= 1 point). Sist några skivor rostbiff vackert draperad över tallriken och några drag med osthyveln även en parmesan. Rätten fick MVG av Anna som brukar tala om när det inte är bra också. Det gör hennes beröm värt att ta på allvar. Jo, jag höll så när på att glömma. Jag strödde över flagor av rostad lök också. Det knastrar så gott mellan tänderna.

No comments: