Wednesday, September 23, 2015

Missad mistel

Idag hade jag en härlig lång dag att se fram mot i stugan. Typiskt då att det regnade på morgonen. Detta fick mig att tänka utanför boxen och då slog det mig att jag ju planterat att åka ut till Adelsö och hämta mistelbär. För att gnida in i rönnen vid stugan i hopp om att det ska börja växa mistel där. Det är visserligen olagligt att plocka mistelbär men det finns ett undantag. Om det växer så mycket mistel i området att det inte innebär någon risk för beståndet att ta några frukter.


Så är fallet på Adelsö. Så jag tog mig en tur dit innan jag for ut till stugan. Den turen tog dock god tid eftersom man måste åka färja och den går bara en gång varje halvtimme. Detta bekymrade mig dock inte idag ty jag har nu kommit in ordentligt i Leif GW:s senaste bok, "Bombmakaren och hans kvinna", som jag har i hörlurarna. 


Ute vid Adelsö kollade jag först in kyrkan och ruinerna av Adelsö hus, den byggnad där Magnus Ladulås den 27 september 1280, undertecknade det dokument som gav adeln dess privilegier. 735 år sedan på söndag! På bilden ser man också kyrkan, vars äldsta delar också är från den tiden.


Mistlar såg jag i stort antal men de var en besvikelse. Dels hängde de allra flesta lite för högt för att tas bekvämt, dels var bären inte mogna ännu. Jag får åka ut hit igen om ett par veckor. Då är nog bären vita och mogna.


Men nu åkte jag tillbaka till stugan dit jag kom betydligt senare än jag trott. Planen var att börja klä in fronten på jordkällaren med en ram av brädor, så att jag kan fästa dörrluckan i något. Leif GW satte käppar i hjulet för den planen ty boken var nu så spännande att jag satte mig i favorithörnet och lyssnade. Helt kunde han dock inte hålla mig från såg och hammare så med hörlurar i öronen fick jag dit en ram kring öppningen och la även ut kakelplattor till att täcka bottnen. De passade inte helt så jag måste leta upp min kakeltång.


Men när det var gjort återstod en härlig lång eftermiddag med kaffe i koppen och Leif GW i hörlurar. Ända till fram mot 8-tiden då jag for in till Annas kör och hämtade hem henne. Och nu sitter jag och skriver med SVT/play i bakgrunden och lilla Anna sovande i soffan. De har många sjuka på jobbet och flera som smiter iväg på kurser och alla får inte vikarier, så de som är kvar får jobba arschlet av sig.

No comments: