Thursday, December 17, 2015

I en sal på lasarettet

Aldrig hade jag väl kunnat ana, när jag slog upp mina ljusblå i morse, att denna dag skulle sluta i en sal på lasarettet. Det låter dramatiskt, men för mig, som hela tiden befunnit sig i händelsernas centrum är det inte så farligt. 

Jag gjorde ju ett lungtest i går som visade att jag knappast lider av astma och då undrade ju både sköterskan och jag vad det då kunde var. KOL nämndes och jag blev uppmanad att prick kl 8 idag ringa och boka ett akutbesök. 

                  Selfie på akuten 

Jag gjorde så och kl tio steg jag in hos min medicinman som även fått rapport från den lungröntgen jag gjorde på stan efter första besöket. Knappast KOL heller men vatten i lungsäcken och något förstorar hjärta. Vips tog de ett EKG och hjärtat började spöka än mer. Förmaksflimmer blev det nu och remiss till Karolinska med AKUT i stora röda bokstäver stämplat över. 

Denna gran av gummihandskar prydde akuten idag. 

Jag fick taxi dit och efter endast kort väntan låg jag i ett av deras akutbås där hela deras gigantiska vårdapparat kopplades på mig. EKG och dropp och blodprover och datortomografi och syreslang i näsan och folk som visade allra största intresse för min person. Och för detta betalar jag inte ett öre! Ett ganska fantastiskt land vi lever i. 


Så småningom kristalliserades mina problem ut. Vätska i lungorna som gör andningen svår och tung, samt en puls på över 150 när jag kom in, som står för andfåddhet och trötthet. De satte in medicin mot pulsen men fick inte ner den tillräckligt så därför håller de kvar mig i natt. Jag fick också vätskedrivande medel mot vattnet i lungorna och det tycks fungera utmärkt. Turligt nog har jag bara tre meter till toa jag är ensam på salen. 

      Äntligen - kvällskaffe 

Anna och Paula var här med laddare till mobilen nyss så nu klarar jag mig. Sjuksystern här trodde nämligen att det jan dröja ytterligare en dag innan pulsen är normal. Det känns skönt att jag tog tag i de här besvären så snabbt som jag gjorde. Nu känner jag ingen oro utan räknar med att KS ska fixa det här. 

2 comments:

e said...

Skönt höra att du är i gott mod och säkra händer! Dessvärre är det kanske inte hotellfrukost imorgon..:/

Alf said...

Nej, det lär mer handla om uppmätning av mängd vätska. Både in och ut ...