Wednesday, December 02, 2015

Julpyntning

Idag släppte jag alla hämningar och pyntade upp stugan med allt jag har av julsaker. Tomtar, ljusstakar, gardiner, änglaspel, ljuskronor, dukar. Allt skulle fram. Men först fick jag ta undan allt vår-sommar-höst-pynt och det tog sin rundliga tid. Såpass att jag vilade mig en stund och åt en läcker vegetarisk måltid när den delen var klar.


Jag stekte en kaka på rester av morot-potatis-mos från igår och dekorerade med körsbärstomater. Till detta ett glas Apotekarnes julmust. Julmusternas Rolls Royce.  Men sedan började pyntandet och nu får resten av detta inlägg bli bilder på hur det blev. Egentligen pyntar jag bara storstugan och verandan. Köket får vara som det är och sovrummet blir förvaringsplats för alla året-runt-saker som åkt bort.


På byrån står Essungastaken som farmors bror gjort. Ett änglaspel som jag köpt. En duk som pappa broderat och ett gammalt fotografi på min morfar med ett litet sött, nåja, gossebarn. På väggen hänger en kopia av en gammal duk, som ursprungligen broderades av moster Ruth när hon låg på sanatorium. Hon dog sedan 1938. Lisa tog ett tyg, lade det på duken och strök med varmt järn. Hon fick då ett mönster i relief, som hon sedan broderade efter. En kär ägodel.


På bordet ligger en julduk, vars ursprung jag är oklar på men gardinen i fönstret har jag själv broderat medan kulljusstakarna samlats på hög lite var stans.


Jag hade tänkt gå och ta en liten gran. Hade till och med sett ut en, men så fick jag syn på vinrankan i hörnet och skippade julgran till förmån för julranka. Inte för att jag har något emot att ta en gran på annans mark utan av ren lättja.
 

Ljuskronan har Anna en gång fått av en kompis och den fann vi när vi röjde på vinden tidigt i höstas. Den gör sig bra med röda ljus men saknar en järnlänk, så jag fick vika två av de återstående dubbelt.

Jag slängde naturligtvis inte mistelkvisten efter "planteringen" av frön igår. Idag sitter den över dörren och väntar på att någon pussugen flicka skall ställa sig under den. Eller var det karl???


När allt var klart var det gott att sätta sig i hörnet, beskåda sitt verk och avnjuta årets första lussekatt, som jag köpte i morse.


Utifrån är det också vackert och jag har t.o.m lysande stjärnor i fönstret. Men när jag tagit den bilden släckte jag alla ljus och for hem och fixade middag åt oss för Annas kör slutade förra onsdagen. Och nu sitter vi och ser gamla program på SVT-play.

No comments: