Sunday, December 13, 2015

Tomteparaden

Det blev mycket med tomtar idag. Och lite lucia. Anna väckte mig kl 8 och sa att luciamorgon började i TV så vi staplade upp, fixade kaffe, pepparkakor och till och med ett par lussebullar. Anna satt och skalade potatis medan Lucia sjöng för glatta livet. Vi skulle ha gäster till lunch. Annas kompis Anna, från Piteå, med man och tvenne små döttrar. De skulle få palt.


Det slutade med att jag gjorde paltarna medan Anna skötte städningen. En optimal arbetsfördelning.


När gästerna kom, på utsatt tid, började vi med lite presenter till barnen. Det äldre , T, 2 1/2 år och det yngre, V, 1/2 år. De fick var sin tomte och T fattade genast intensiv kärlek till båda. Som tur var fattade inte V att hon blev snuvad på sin gåva.


Lunchen vi bjöd bestod alltså av palt och den smakade utmärkt. Till och med lilla T åt palt medan V fick något flytande vitt i en flaska. Efter en mycket trevlig stund tillsammans drog familjen sig hemåt eftersom barnens sovklocka ringde.


Själva vilade vi lite inför nästa programpunkt. Amatörteater i Kärrtorp. Även här var en kompis till Anna inblandad. G F, som en gång spelat balalajka med Anna på 70-talet är nu med i en teatergrupp, som spelade en pjäs med ett tungt ämne. Den behandlade makt och maktmissbruk, men gjorde det så bra och med så listig scenografi att man som åskådare bara satt och njöt.


Efter föreställningen körde vi G hem, vilket besparade henne 30 min i en kall busskur (det hade börjat snöa medan de spelade) och därefter tog vi kvällsmat. I den lilla fina kinarestaurang nere i Centrum, som fick så strålande kritik när den invigdes för ett halvår sedan. Det är den fortfarande värd.


När vi till sist kom hem tog jag ner tomtelådorna i förrådet och Anna började sätta ut alla sina tomtar på hävdvunnet sätt. Det tog sin lilla tid och under tiden lyssnade vi igenom några av de TV-program vi brukar följa på SVT-play: Skavlan, Allt för Sverige och Julkalendern. Häromdagen skrev jag att astman ebbade ut. Det skulle jag inte gjort. Den hörde vad jag sa och återkom med förnyade krafter.

No comments: