Sunday, December 06, 2015

Mer julmarknad


Idag blev det ännu mer julmarknad och nu valde vi Sigtuna. Visserligen har vi varit där förut, men på schemat stod även ett besök hemma hos Annas kusin JK, som köpte en ny, stor, magnifik villa i Sigtuna. Förra gången vi var där var det snö och kallt och massor av folk. Då var vi där så sent, att vi fick parkera minst en kilometer från centrum. Så långt skulle jag aldrig orka gå med min nuvarande status så i år var vi Sigtuna i god tid och fick en parkering nära centrum. 


Vi inledde genast vandringen på stadens tusenåriga gator där köpmän och nasare stod uppställda bredvid varann i långa rader. Anna fann genast en liten tant, som sålde varma tovade ullvantar och ett par sådana hamnade snabbt i Annas kasse. 


I lugn takt stegade vi oss sedan fram och tillbaka och plötsligt upptäckte jag att jag handlat alldeles väldigt. Ett grenljus, en liten påse pistagenötter (till mina julpraliner), ett stort, vackert stycke rökt fläsk och sedan det verkliga storkapet. En riktigt varm och go pälsfodrad ylletröja att sitta och kura i ute stugan när kölden biter i knutarna. Det ska erkännas att det var på kraftfull inrådan från Anna som just det köpet blev av men jag ångrar mig inte. 


När vårt handlande var slut smet vi in på en matservering där det visserligen var nästan fullt, men där ägaren såg till att vi fick bord efter en kort väntan. Det var skönt att sitta en stund och den laxsallad vi åt var god. Jag ringde JK när vi ätit och fick veta att han stod vi grytorna och förberedde nästa måltid. Vi hade bara räknat med kaffe men det blev inget problem med mat för det fans mycket att se på och göra innan en varm soppa ställdes fram. 


Vi såg deras hus i somras, när det fortfarande byggdes och trodde det var ett flerfamiljsbygge, men det var det inte. Tre stora våningar för två personer erbjöd en väldig massa luft att värma upp, men det har de nog inga problem med. Dock hade de bara bott där i sex veckor och hade inte möblerat färdigt på långa vägar. De hade helt enkelt inte möbler tillräckligt men det lär inte bli något problem för dem. 


Hur som helst var det ett roligt besök. Värdfolket var väldigt trevliga och vi kände oss välkomna. Så välkomna att jag utan att skämmas kunde lägga mig i skinnsoffan och vila efter maten. Fram mot aftonen blev det dock dags att fara iväg till Arlanda där kvällsplanet mot Luleå stod och väntade på svåger A. Själva for vi hem och tittade på Allt för Sverige och Nobelstudion.

No comments: