Thursday, February 25, 2016

Back to the roots

Idag skulle den så äntlgen bli av. Resan till kära syster i Gäsene härad och därmed tillfälle till några timmars meditativ vistelse i släktgården. Den gård som genom Guds och gudsons försyn fortfarande finns inom släkten, som forfarande kan besökas och där min mor växte upp. 

   Utsikt från ett X2000

Tåget gick inte förrän vid halv två så jag hade hela förmiddagen på mig att packa och göra mig klar. Då gjorde jag bl.a. en sak, som jag länge tänkt, men inte kommit mig för tidgare. Jag beställde ett DNA-test. Detta har på senare år blivit väldigt populärt bland släktforskare och förutom att finna nya, hittills okända släktingar, kan man få veta varifrån man härstammar riktigt långt tllbaka i tiden, både på fädernet och mödernet. Ni lär få höra mer om detta, kära läsare, när testet väl är gjort och resultatet kommit hit.

   Solnedgång över Gundleberget

Resan gick bra men till min förvanng var tåget näsan fullsatt. Jag trodde inte att så många reste mitt på dagen en vanlig torsdag. I Herrljunga hämtades jag av kära syster, som genast körde hem mig till det dukade  kaffebordet. Det var ett halvår sedan jag var här senast så det fanns mycket att tala om. Jag bröt dock upp ganska fort och for väg i den lånebil, som under mina dagar här inte går på diesel utan fastmer på etanol. 

"Jag sett vildgässens sträck under kvällande sky" (E Persson)

Jag ville gärna komma ner till den gamla grden och där strosade jag runt en stund och mindes hur annorlunda där var för sextio år sedan. En excentricitet man kan kosta på sig som gammal och halvgaggig. Det var precis lika fint som jag hoppats men lite kallt, så när skymningen lagt sig tillrätta for jag hem igen där bordet nu strax dukades upp med en läcker ostsåsig pastarätt. 

   Mums för magen

Kvällen avslutades därefter med glatt samspråk under otvugna former.

No comments: