Saturday, March 22, 2014

Lång dags färd mot natt

Fredagen

Om man vet att man skall resa på kvällen så kan hela dagen sega sig fram i en lång, overksam väntan på avfärden. Lite så kändes det idag, när jag visste att tåget går 18:11. Det hade kommit tio cm pudrig nysnö och förstärkt kullagren på den hala vägbanan, så att man heller inte gärna gav sig ut på vandringar. Dock fick jag låna ett par broddar för att ta mig till stationen och hämta tidningen.


Jag ägnade mig också åt lite fågelfotografering, så gott det nu går med mobilkamera, och förbannade än en gång min lättja att inte släpa med den stora kameraväskan. Så mycket av packningen hade jag ju ändå kunnat avvara eftersom den legat oanvänd. Nu fick jag dock flera bilder av de domherrar som lyste upp tillvaron vid fröautomaten.

 

Jag frågade också fram ett par äldre fotoalbum, som vi gick igenom tillsammans och där jag gjorde några fina fynd, både för privat bruk och för murjekssidan på Facebook. Bl.a. en fin bild av tant Mella i järnvägskiosken, vilken renderade många "gilla" och nostalgiska suckar under dagen. Här visar jag ett par mer privata bilder. Ovan ett gäng påskkäringar med en ung Anna längst fram. Vilka de andra är vet Stina men inte jag.


Den andra bilden är tagen vid Annas mormors 70- eller 80-årskalas och visar mormor Hildur längst fram omgiven av alla sina barn utom två döttrar; en som dog som spädbarn och en som hon mer eller mindre lurades att adoptera bort, en mycket tragisk historia. Fyra av barnen lever fortfarande ( plus den saknade dottern) och jag har träffat sex av dem. 


Alltnog, så småningom var det dags för avfärd och morbror Rune kom med bilen för att vi skulle slippa drattade på arschlet på vägen till stationen. Tåget kom i tid och vi fick bra platser. Det var ett par stora Vorstehundar i kupén men det gick bra sedan Noomi gläfst lite. De gick av redan i Boden och sedan kom det på en Samojed i Luleå men det gick också bra. Jag kostade på mig lite gott att dricka och när detta skrivs, kl tio i sju på lördag morgon, kan jag konstatera att natten har gått bra. Jag har sovit nästan fem timmar och vovven säkert tio. Hon har fått en kort kissepaus i Söderhamn och nu väntar vi på avgång från Gävle. 


No comments: