Thursday, April 17, 2014

494 - 495 - 496

Dagen har ägnats förberedelser inför påsken. I morgon Långfredag skall Anna bjuda grabbarna Grus på ett besök på Tom Tits som födelsedagspresent för alla tre. Min present blev att skjutsa dem dit, att steka en stor mängd plättar som matsäck, samt att betala min egen entréavgift in på stället. Det kan nog bli trevligt.

Ikväll har jag bakat 108 plättar
Anna började inte förrän ett idag och då hann vi även med att planera lite för påskaftonen. Då skall vi börja med hamburgergrillning ute vid stugan. SMHI har lovat vacker väder. Sedan fortsätter vi med påsksupé här hemma med det vanliga gänget. Det lär bli både gott och näringsrikt. Mitt bidrag blir lammstek i lergryta, samt rulltårtsbakelser i form av stekta ägg med vitan i grädde och gulan i aprikoshalvor.

Påskfina krukor på altanen

För att ge festligheterna en påskig inramning for vi iväg till Plantagen och handlade Penséer och Solögon, vilka jag senare for ut och planterade tillsammans med en stor björk som jag stal igår. Jag passade också på att städa upp och pynta färdigt inne på verandan så nu kan vi fira en fin påsk i goda vänners lag.

Påskpyntat på verandan men om man ser noga
så kan man ana tomten ute under rönnen
Fast det är skillnad på påsk och påsk. Här i Sverige kan man väl i princip säga att vi super till ägg och sill i stället för chips och pizza. I San Francisco skulle sonen gömma ett ägg men en bekant på Facebook, som bor i Grekland, firar med en sjuhelsikes schwung. Där fuskar man inte bort påsken. Mycket mat, ceremonier och över allt, stora religiösa ritualer.

På utedasset är dock julen kvar...
Dagens rubrik då? Jo, jag sysslar sedan flera år med s.k. Plate-spoting. Jag tittar alltid på bilarnas registreringsskyltar och när jag sett en med sifforna 001 får jag börja leta efter 002. Jag började för drygt 5 år sedan och före jul såg jag 491 på väg mot Murjek. Där tog det stopp. Inte förrän förra veckan såg jag 492 och två dagar senare 493. Men idag - då har jag sett 494, 495 och 496 i rätt ordning. Inte illa.

No comments: