Thursday, April 03, 2014

Katter på loftet

Torsdag

Det finns människor som har tomtar på loftet. Själv har jag tåg på loftet men idag har vi träffat en kvinna som har katter på loftet. Hon heter June och gick en gång i tiden i samma klass som Anna hemma i Lappland. De tappade kontakten men har nu återfunnit den genom Facebook. Så kom inte och säg annat än att FB har sina fördelar. (Själv har jag återfunnit en kusin på det sättet).

Värdinnan visar upp sina favoritkatter i sovrummet
Men nu hade vi alltså tagit oss samman och bjudit in oss till June, som bor en bra bit söder om stan. Och hon har katter. Dels fem levande Birmakatter men dessutom femtusen katter i porslin, keramik, glas, trä, silver "you name it...". När vi kom var 5000 bara ett stort tal, men sedan vi kommit in i det stora huset och såg alla katter, blev 5000 till en överväldigande massa små och stora kattskulpturer.

En av många glasskåp i ett av de stora rummen

Vi började med att fika och prata gamla minnen och det visade sig att det tyvärr var alla de gamla negativa minnena och oförrätterna som kom upp.. Om elaka mobbare och fjäskiga lärare, som hukade för överheten. Sådant som kanske fortfarande finns, åtminstone vad det gäller mobbare. Men sedan, när vi gått igenom detta trista började rundvandringen i huset och värdinnan visade sig vara rena experten på porslinskatter.

Två katter i samma skulptur räknas som en katt

Två katter bredvid varandra räknas som två
Anna hade insett att det var svårt att komma med en katt i present, som inte redan fanns, men s´å erinrade hon sig att hon en gång köpt en handgjord porslinskatt av en gatuförsäljare i London. Den borde vara unik. Pyttsan. June hade tre katter som alldeles uppenbart var tillverkade av samme man, Dock skildes sig Annas katt vad gällde färg och storlek.

Fyra av husets fem birmakatter
Nåväl. Vi var där i fyra timmar och for sedan raka vägen till en kinarestaurang och åt middag för vi hade glömt den detaljen idag.

No comments: