Monday, April 07, 2014

Fröknäcke

På allmän begäran kommer här receptet på det fröknäcke jag skrev om igår.  Dessa små läckerbitar finns på dyra hyllan i butiken, i små grå kartonger, bara för att markera hur rustika de är, men faktum kvarstår. De är jättegoda och betydligt billigare att göra själv (tror jag) samt - de tycks ha samma undergörande effekt på mag-tarmkanalen som pajalagröten:


Fröknäcke.
Blanda
½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
1 dl pumpafrö och
1 dl solrosfrö.

Blanda också i 2 dl majzenamjöl (inte majsmjöl utan majsstärkelse) eller potatismjöl.
1 tsk salt.

Koka 2 ½ dl vatten och ½ dl olja

Fyra steg i processen

Rör ned den varma vätskan i det torra och blanda väl. Klicka ut på bakplåtspapper. Lägg ett annat papper ovanpå och platta ut massan så den täcker hela papperet. Först med händer och sedan med kavel. Ritsa förberedande rutor med kniv eller pizzahjul eller liknande.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i en timme.
Ät och njut

Färdiga!
Jag har bakat med både majzena och potatismjöl och inte märkt någon skillnad i smak. Däremot blev bröden lite brunare med majzenan. Jag har också minskat på mängden olja till 1/4 dl och ökat vattnet med motsvarande. Jag inbillar mig att de färdiga bröden hade lite svårare att lossna från bakplåtspapperet med den mindre mängden olja, men de lossnade till slut med mild handkraft

5 comments:

Anonymous said...

I receptet jag har, som verkar vara ungefär detsamma så ska man dessutom strössla flingsalt ovanpå, men jag tror då att det inte var salt i smeten. Det var i alla fall smaskigt gott med flingsalt på/Martina

Alf said...

Min sageskvinna var lite svävande i det där med salt så jag har testat bnåda varianterna. Flingsalt är inte dumt. Och just mu har jag en sats i ugnen med majsmjöl i stället för majzena. Ska rapportera hur den blir

Alf said...

Majsmjöl ska det vara. Smeten gick att stryka ut och kavla tunnare, bröden blev supertunna och superfrasiga och supergoda...

Eva said...

Tack för recept och alla baktips

Eva said...
This comment has been removed by a blog administrator.