Saturday, April 19, 2014

Påskafton

Idag är det påskafton och det känns som om det firandet är lite luddigare än midsommarfirande och mycket luddigare än julen. Men det ska vara ägg och sill och gemenskap och det blev det. Vägen dit gick dock via ett flitigt städande i morse och mitt under detta kom jag på att jag skulle restaurera det påskägg som Anna råkade förstöra för många år sedan men som finns kvar på bild. Det hängde länge tre ägg, året runt i kökslampan, men nu har det alltså bara varit två i snart tio år. Medan Anna dammsög och skurade satte jag mig att blåsa ut ägg och måla nytt och se, det blev väldigt likt originalet

Originalet

Dagens kopia. Vi undrar så när Paula skall märka att det gamla ägget kommit åter.
När städandet var över for vi ut till stugan och förberedde för årets första grillparty och vid ettiden kom Asplundarna dit och vi avnjöt hamburgare i vårsolens sken. Det var varmt och gott och Pelle och jag vilade middag på verandan medan damerna satt ute och pratade. 

Årets första möte med det gamla vanliga gänget
Till slut vart det dock afton och vi for in till stan och sillsupén. Det vart ett rejält påskbord med sill, ägg och lammstek (lagad enligt ett grekiskt recept), men även köttbullar och prinskorv, för de svaga i anden som inte smakar sill. Vi var till och med några som målade våra ägg innan vi åt dem, så lite påsk kändes det allt som. 

Paula målar påskägg


Mätta och belåtna drog vi oss tillbaka till vardagsrummet där vi lekte frågelek och pratade och tittade på lite roliga klipp Apple-TV innan vi till sist begick desserten. Vi skulle haft den i stugan men orkade inte så det dröjde till sena kvällen innan vår lilla enkla påskbakelse åts upp: Rulltårta med grädde och aprikoshalva, som symboliserade ännu ett ägg. 

Visst ser väl detta ut som ett stekt ägg?
Gott och en fin avslutning på påskaftonen. Och i morgon hoppas jag vi skall sätta på vattnet i stugan.

No comments: