Sunday, July 20, 2014

Gäster från Murjek/Serbien

Dagen har präglats av den lilla bjudning vi haft för ett ungt serbiskt par som vi blivit bekanta med tack vare att de arbetade i köket på hembygdsgårdens servering i Murjek. De har slutat nu, och kring den saken ligger lite tråkigheter, som ungdomarna inte kan rå över. De är trevliga och vi tyckte det kunde vara lite kul med nya bekantskaper, så jag bjöd in dem för ett tag sedan och de tackade ja direkt.


De bor i Stockholm nu, hos en väninna, som de också tog med så vi fick tre nya gäster att lägga till listan över besökande. Språket är inga problem. Katarina har läst svenska på universitet i Belgrad i fyra år och hennes pojkvän talar flytande engelska men håller på att lära sig svenska och vill helst bli tilltalad så.


Vi bjöd på grillad fläskkotlett med dito grönsaksspett och min potatissallad. Till dessert blev det äppelpaj (inköpt på Lidl, ja jag skäms) och vaniljsås. Gästerna lät sig väl smaka och tyckte detta verkade vara en typisk svensk måltid. Fan tro´t. Kaffet kokade vi över öppen eld och sedan underhöll vi gästerna med några stenkakor på vevgrammofonen, Jag tror inte de sett en sådan förut, men du uppskattade vintage-aspekten.


Jag tog också med dem på en liten promenad bort till det fina skogspartiet, med den vackra utsikten över sjön, som ligger några hundra meter norrut. Efter fyra timmar var de nöjda och belåtna och jag skjutsade dem till T-banan med en inbjudan på återbesök i bagaget. DÅ ska det bli bönor med rökt revbensspjäll. Kan ha spännande effekt på magen...

No comments: