Wednesday, July 23, 2014

Solidaritet med Gaza

Idag har jag gjort en ny erfarenhet.  Jag har deltagit i en politisk manifestation. 17:30 var det utlyst ett stort möte på Sergels torg för att visa stödet till det palestinska folket i Gaza, som just nu slaktas av en överlägsen Israelisk ockupationsmakt. 


Jag hade väl aldrig gått dit om inte Anna gjort det. Hon har ju en helt annan relation till Palestina än den jag har.  Ändå kan jag känna det orättfärdiga i den ojämna striden för att ett förtryckt folk vill sprattla emot förtryckarna. Visst, för oss i väst verkar det rent idiotiskt av Hamas att skicka iväg raketer, som styrs med hjälp av böner till Allah, när alla vet att Israel vedergäller genom att ställa in målets koordinater för sina egna missiler. 


Men efter många års ockupation och blockad med ständig förnedrande behandling från ockupanterna så kanske man känner att man måste göra något, hur ologiskt det än månde vara. 


Jag hade alltså inga större problem att ställa mig på torget men mycket av det som skedde där upplevde jag som obehagligt. Mest när en fanatisk påhejare ledde talkörer för att elda massorna på ett sätt som fick mig att associera till Nürnberg 1933. 

Jag sällar mig inte till PK-kören som hyllar de rumänska zigenarnas rätt att sitta och tigga överallt. Men jag tyckte det var ännu mer motbjudande att se zigenare springa omkring med sina pappersmuggar i de riktiga Gazainsamlarnas kölvatten. 

Efter de hjärndödande talkörerna kom det olika talare som sade vettiga saker men till slut blev det för många talare som sa samma saker och då gick vi i stället och åt kvällsmat på en liten thai-restaurang i närheten. Även en engagerad påhejare måste inse när festen är slut. 


Detta var alltså hur dagen slutade. Innan dess hade vi haft en dag som ligger så långt från blodiga strider som tänkas kan. Vi vaknade och ställde upp dörren mot skogen medan vi mornade oss, jag gick ut och plockade blåbär till frukostfilen och ägnade sedan förmiddagen åt att göra klar en bild av en gammal stenbro som jag målat för att testa ett papper jag köpt i San Francisco. Det var bra. 


Vid ett åkte vi iväg till T-banestationen och hämtade en spännande kompis till Anna, som heter Lisa. Lisa har flyttat till
Brasilien och öppnat ett litet bageri och nu är hon hemma i Sverige för att köpa lite cafémöbler till ett fik hon tänker starta i anslutning till bageriet. Hon hade i fjol ordnat ett luciatåg i sin brasilianska stad men hade för ont om lucialinnen så vi har skrapat ihop några, som hon fick och dessutom fick vi en trivsam lunch och eftermiddag med en ovanlig människa. 


No comments: