Sunday, November 09, 2014

Norrut genom Sydsverige

Idag var det dags att avsluta Mårten Gås-helgen och sedan vi ätit frukost och löst ut oss från Gäsgiveriet for vi norrut.


Vi åkte förbi Perstorp och vidare till Älmhult där vi stannade till vid Ur-IKEA och tog ett lite för tidigt elvakaffe. IKEA hade bara varit öppet i 20 minuter men redan var det fullt av bilar på parkeringen och lång kö i cafeterian. De flesta skulle ha brunch så vi gled in i en egen liten kaffekö och fick fort plats vid ett fönsterbord. 


Efter kaffet fortsatte vi en liten bit till och körde upp till Råshult, Carl von Linnés födelsehem. Där var stängt för säsongen men fritt fram att ströva omkring på gården och bland husen. Häftigt att tänka sig att den lille Carl sprang omkring och lekte hör för 300 år sedan. Såvida han inte var fastnaglad vid skolbänken redan då. Han föddes 1707.


Från Råshult fortsatte vi till Dädesjö gamla kyrka. En fascinerande och mycket ålderdomlig kyrkobyggnad som kan ge en bild av hur de kyrkoruiner jag besökt, såg ut på den tiden de var aktiva kyrkor.


I Vetlanda tyckte vi det var dags att äta lunch men det var lättare sagt än gjort. Allt var stängt i centrum men till sist fann vi en liten Kinarestaurang som höll öppet. Mätta och belåtna körde vi sedan vidare ända hem till Motala där vi kunde konstatera att borta är bra men hemma bäst. 

No comments: