Saturday, November 08, 2014

På Österlen

Hotellfrukostar är nästan det bästa med att bo på hotell men frukosten på Spången motsvarade inte riktigt mina förväntningar därvidlag. Inga rykande fat med prinskorvar, köttbullar och äggröra. Dock fanns det fullt tillräckligt, och gott, för att bli behagligt mätt, så jag ska väl inte klaga allt för mycket på just den detaljen.


Denna dag var tänkt att bli en rundtur på Österlen och den resan uppfyllde alla förväntningar. Vi for först mot Vollsjö, Piratens födelseort, och på vägen dit hittade vi en riktigt fin gammal stenbro, som vi stannade och fotade. 


Vi ville också se bokskog och pilevallar och under dagens lopp fann vi även detta. Dock hoppade vi över kyrkofotografering. Annars hade vi aldrig hunnit hem till kvällsmaten. 


I Vollsjö gjorde vi en ordentlig rundvandring, från Piratenmuséet till Jöns Pumpares hus och pratade också med en gammal inföding om stationshuset. 



Med ett stigande kaffesug styrde vi nu mot Kivik och där fann vi mycket riktigt ett trevligt och prisvärt kafé vid torget. Vi fann även en staty av Piraten och det hus vi tror att han bodde i.


Ales stenar hade Martina aldrig sett och jag ville gärna återvända dit så efter kaffet for vi mot Kåseberga. Det är en majestätisk anläggning även om dess arkeologiska värde kan ifrågasättas. En fackhistoriker jag läst menade att platsen mest drar till sig ett antal virrhjärnor, som tolkar in de mest besynnerliga egenskaper hos de gamla stenarna. 


Lite mindre känd är väl meditationsplatsen vid Dag Hammarskölds gård i Backåkra. Den fick bli resans sista mål och där plockade jag också dagens enda geocache. 


Vi vände alltså norrut igen och när det redan var mörkt kom vi tillbaka och vilade ut en timme innan vi besökte á la carte-delen av gästgiveriet. Där var vi tämligen ensamma men det var skönt för inne i "gåsavdelningen" var det fullsatt idag och så högljutt att man inte kunde höra Edvards sång. 


Det kunde man i kaffesalongen där en servitris suckade när jag berättade att jag gillar EP och Martina berättade att jag sitter ute i skogen och spelar hans skivor på vevgrammofon. Servitrisen avskydde honom. Och snart börjar julsångerna ...

No comments: