Friday, July 17, 2015

Begravning - igen

När jag satt i kyrkan idag och deltog i ES:s begravning kom jag att tänka på att detta är fjärde begravningen på mindre än ett år. Jag hoppas att det dröjer ett tag till nästa gång nu, även om det nog finns kandidater, som står på tur i min omgivning.


Dagen började tidigt. Jag klev upp redan vid sextiden för att få duscha först och för att få min ensamtid vid köksbordet. Båda sakerna lyckades jag uppnå. Snart nog drog det dock ihop sig och vid halv elva gav vi oss iväg. Då hade kusin H med moder dykt upp för att ansluta till vår lilla grupp.


Det är intressant att se hur begravningssederna skiftar mellan olika landsändar. Inga stora variationer, men ändå fullt märkbara. Att samlas ute på kyrkbacken innan de närmast sörjande dykt upp var dock som det brukar vara.


Inne i kyrkan stod kistan längst fram och alla vi som räknades till släkten satte oss på den högra sidan medan vänner och bekantingar slog sig ner till vänster


Det var den omåttligt populäre prästen Bertil Fors, känd från bl.a. TV, som förrättade begravningen


När allt var över tog sex bärare tag i kistan och bar ut den till bilen för vidare befordran till krematoriet. Det kändes lite ovant för oss.


När likbilen farit gick vi andra ner till församlingshemmet där det var dukat till avskedsmåltid för alla oss närmast sörjande. Vi var 37 st inklusive prästen


Sedan vi ätit färdigt och tagit adjö av värdfolket for vi iväg bort till kyrkogården där blommorna från kistan hade lagts upp vid minneslunden.


Det var så behagligt väder, med solsken och en laber vind, att vi kunde slå oss ner på meditationsplatsen i godan ro. Det är inte ofta det är så myggfritt, att man kan sitta så där på sommaren.


Härefter vidtog andra delen av dagen vilket innebar gräsklippning. Jag slapp undan lindrigt genom att laga cementröret, vi brukar grilla i, med en anordning, som jag tagit med från stan. En stor bit av ringen högst upp har lossnat mer och mer under åren och hängde nu fast bara med ett tunt armeringsjärn. Jag hade funderat ut ett sätt att fixa detta, som visade sig fungera perfekt. Hur jag gjort framgår av bilden.


När gräset var klippt och röret lagat tände vi en brasa i röret och ställde till med grillbuffé av vad huset förmådde; hamburgare, falukorv och rimmat fläsk. Till detta en rätt av ugnsbakad krossad potatis, som smakade utmärkt.


Anders skulle tillbaka till stan ikväll pga jobbet men vi följde med några kilometer för att få en lagom lång motionspromenad hem. Det var rätt skönt att bara gå hemåt och inte även bortåt. Här syns hur som helst den första skymten av byn; kyrkogården som ligger alldeles bortom krönet.


På ett hygge såg vi också ett par korpungar uppflugna högt i en torraka. Det såg lite majestätiskt ut på något vis. Mamma eller pappa satt där också men flög iväg när jag tog fram kameran.


Men - det finns andra och mindre djur. Annas luva är här fullständigt överlupen av små otäcka blodtörstiga mygg. Död åt dem!!!


No comments: