Thursday, July 09, 2015

Ösregn i Kongens By

Idag kom det regn, som väderstationerna förvarnat om i flera dagar nu. Det ville inte ge sig utan blötte ner oss rejält på vår våg mot dagens första etappmål - en geocache vid Christiansborg, som skulle vara tillräckligt stor att rymma den travelbug jag hade med mig från Abisko. 


 Det gjorde den inte så vi ilade vidare i regnet bort mot en Galleria vid Kongens Nytorv, som vi missade igår. Idag var där välfyllt och jag tror många sökt sig dit för att söka skydd mot regnet men även i hopp om att detsamma skulle sluta. Det gjorde det inte så jag köpte mig ett paraply och genast blev vädret uthärdligare.


Vi traskade iväg uppför Købmagergade bort mot Søstrene Grene. Anna var inte färdig med dem och idag följde även jag med in. Jag fann några fina akvarellpenslar utöver den jag fick av Anna igår och jag lät henne köpa även dessa. På väg dit passade vi på att ta ytterligare regnskydd i kyrkan vid Runde tårn. Och att även beundra byggnaden lite.


Så här dags hade klockan blivit lunchdags och det firade vi med en rejäl kinabuffé uppe vid Kultorvet. Det var gott. Och mättande. Vi började sedan dra oss tillbaka bort mot hotellet, där våra väskor fanns förvarade. Dock hade vi tänkt oss in till Glyptoteket innan vi lämnade stan och det ångrade vi inte.


Jag var föga beredd på vad som väntade och blev grymt imponerad av de rikhaltiga och fina samlingarna av skulptur från äldsta antiken fram till nutid. Vi tog massor av bilder, i ett försök att lagra minnet av besöket. Stackars Anna har så litet minne kvar i sin mobil att hon hela tiden fick samla ihop bilder i kollage för att sedan kunna ta bort de enskilda bilderna.


Efter ett par timmar fick vi lämna muséet och gå till hotellet som låg alldeles intill. Vi hade tur där. Ett enkelt, men rent och fint hotell, som låg på fem minuters promenad från Hovedbangården, Tivoli, Rådhusplatsen mm. Nu var vi strax framme vid stationen där vi provianterade lite inför hemresan och även hann ta en fika innan tåget gick. 


Och här sitter jag nu och susar fram genom ett mörknande Sydsverige i ett tåg som är betydligt mer fullsatt än jag anade. I andra ändan av vagnen håller två småungar på att leva rövare utan att deras skötare gör något nämnvärt åt saken. Föräldrar som inte kan få tyst på sina ungar skulle vara förbjudna att åka tåg. 


Gud hör bön ty i Linköping försvann ungjävlarna ut i ett okänt intet. Friden lägrar sig och störs blott då och då av tre tanter här intill som på tanters vis låter snattran gå. Hela tiden...

2 comments:

Anonymous said...

Låter trots ungarna, som en trevlig resa. Jag har haft mycket trevligt besök några dagar och barnen i detta sällskap hölls inom strama tyglar ute bland folk och visste gott och väl hur man uppför sig. Välartade gossar!
/sysM

Alf said...

Men så har de också, åtminstone delvis, samma exempellöst fina genuppsättning som du och jag!