Monday, July 27, 2015

En polkagrisdag

LIdag ägnade vi oss åt Gränna men på vägen dit passerade vi Mjölby och Skånska Lasses hus. Vår vän Elsa kommer därifrån och lekte med en dotter till bondkomikern som liten. 


Vi passade också på att besöka det hus där Elsa själv växte upp. Bara för att fotografera det och lägga ut bilden på Facebook, så att hon skulle se att vi minsann ansträngde oss.


Dagens egentliga mål var alltså Gränna och dit kom vi lagom till elvakaffet. Martina kände till ett kafé upp på Grännaberget och efter lite trasslande hittade vi dit och fick detta fönsterbord med en fantastisk utsikt över sjön.


Vi hade tänkt ta kaffe och bulle men när vi såg vilka maffiga smörgåsar stället hade så tog vi det i stället. Och det var fullt överkomligt i pris.


Mätta och belåtna begav vi oss ner på stan och lyckades efter lite väntan få parkering på torget. Sedan besökte vi ett par polkagrisbutiker och en knäckebrödsaffär.


I p-butiken såg vi ett proffs tillverka identiska polkagrisar. Mycket mer handarbete än jag trott,


Och i k-affären köpte jag en påse skorpor medan damerna köpte läckra, tunna knäckebröd.


Vi tillbringade några snabba timmar i stan och for sedan hem till Martina för att duscha. Vi tog gamla vägen hem, förbi Vadstena, och passerade så en av landets äldsta smalspåriga järnvägar. Den mellan Vadstena och Fågelås. 


Innan jag duschade ilade jag väg till Martinas mataffär där de enligt uppgift skulle ha riktig gäseneost. Det stämde och jag köpte två till oss och en till svärmor. Nu ska jag lagra en till jul...


Rena och fräscha begav vi oss sedan in till stan där Anna ville bjukda på middag. Vi for ner till de ruskiga hamnkvarteten i det vildsinta Motala där vi först beundrade de fantastiska ligusterskulpturer som klippts där för att fira 50-årsfesten för Vätternrundan. 


Efter det åt vi en häftig och mättande hamburgare på restaurangen i motormuséet. 



Sedan var det bara att åka ut till stugan och runda av med fika. Och det vart afton den andra dagen. 

No comments: