Saturday, July 18, 2015

Laxdag

Dagen har gått i laxfiskarnas tecken. Efter en lugn och mysig förmiddag där damerna satt och sömmade medan jag satt och släktforskade gav vi oss så småningom iväg till Laxholmen. En hembygdsgård tre mil söderut efter älven där det finns laxcafé på sommaren. Idag var det dessutom musikunderhållning med Rigmor och Janne. Ett par från trakten som sjunger och spelar till förprogrammerad bakgrund och som gör det väldigt bra. Sedan kan man tycka vad man vill om dansbandsmusik.


Rigmor var en gång i tiden klasskamrat med Anna och hon mötte oss med öppna armar när vi kom dit. Vi hann precis gå och hämta oss en kaffe och en laxsmörgås innan de började spela. Vädret var fint, lagom fläktande och inte för varmt så att vi i stort sett slapp knott och annan ohyra.


Musiken höll på i två timmar. men redan efter en tog de paus och det var kanske inte så lyckat eftersom många passade på att gå då.


Om det berodde på att de inte gillade musiken eller på att man kunde ana moln, som tornade upp sig, det vet jag inte, men lite synd var det allt. Det är inte så ofta det bjuds underhållning ute i ödebygden.


Det blev dock inget regn utan vi kunde fara hem torrskodda och så sakteliga börja förbereda oss för nästa fiskmåltid. Närt kusin H kom igår hade han med sig nyfångad röding, som svärmor köpt och den tog hon fram till halstring idag. Jag tände en brasa i det fina grillröret och efter någon halvtimme hade det blivit perfekt glöd.


Jag är ingen van halstrare men under överinseende av svärmor fick jag till några utsökt delikata fiskar, som åts med mandelpotatis och smör. Det gjorde inte ont. Kusin H med familj, befinner sig idag i London varifrån de signalerade sin uppskattning av anrättningen via instagram.


No comments: