Thursday, July 23, 2015

Mot söder, mot söder

Så ropade gässen i Akkas flock, när de återvände söderut efter sommaren i Lappland. Orden kom för mig idag när vi stängde om oss och for iväg. Vi har ju inte haft någon sommar att tala om men idag var det som att vi mötte den. Solen sken mest hela tiden och det kändes nästan lite varmt. Som tur var ger fläkten fortfarande kyla, även om den var lite tveksam i morse och började med värme.

Dagen skörd på Dollar$tore
Vi gick upp kl 7 och det märkliga var att redan halv nio kunde vi ge oss iväg. Efter Harads var det vägarbeten så färden gick sakta och när vi kom till Boden slog det stopp helt. Damerna vädjade om att få gå in på Dollar $tore. Anna ville ha en speciell deodorant, som bara finns där. Jag släppte av dem och skyndade mig iväg för att tanka. Var nästan lite orolig att de skulle stå och stampa och vänta när jag kom åter efter tio minuter.

Huvudgatan på Mannaminne
Den oron var obefogad. Efter 55 minuter kom damerna ut. Med två fulla kassar och ett kvitto som var en halv meter långt. Deodoranterna hade de tyvärr inte funnit, men det fanns annat... Vi körde nu i raskt takt söderut och stannade inte förrän i Skellefteå, på en vägrestaurang där vi stannat flera gånger tidigare. De har ätlig mat, som är både billig och riklig och jag frossade i panerade fiskfiléer med remouladsås.

Vår lilla stuga
Här stannade vi i en dryg halvtimme men sedan stod jag på nästan hela vägen ner till Nordingrå, där vi bokat en övernattningsstuga på en plats som heter Mannaminne. Det var 31 mil och vi var framme halv sex. Med lite god vilja kan man kalla det ett hembygdsmuseum men egentligen liknar det mer ett något uppiffat skrotupplag. Där finns mängder av byggnader med utställningar av allt möjligt och omöjligt och där finns butiker som säljer allehanda hemslöjd och hantverk.

Utsikt från restaurangen
Helstekt strömming med "pärstompa"
Ute på området stor en rent osannolik uppställning av gamla fordon. Ett Drakenplan, en spårvagn från Norrköping, en tunnelbanevagn, en lokomotor. Vi har varit här en gång förut, för några år sedan när vi hade vovven med oss. Då åt vi här, strömming med potatismos utomhus, och det var nog det godaste potatismos jag någonsin ätit. Vi åt samma sak idag och det var gott, men inte riktigt så som jag mindes det.

Inne i stugan
Nu har vi suttit inne i vår lilla stuga och sett både på Ernst och Danske bonden i datorn ty de har ett någorlunda fungerande wifi här. Klockan är bara kvart i tio men det finns inte så mycket mer att göra än att gå och lägga sig. Det känns skönt att inte köra hela vägen på en gång utan att ta resan i etapper. I morgon blir det Solna.

No comments: