Sunday, October 04, 2015

En kul tur

Det var inga problem att stiga upp i morse för trots att vi inte har någon värme på så var det inte svinkallt. Fast detta var nog sista natten för i år som vi båda övernattar i stugan. Själv kommer jag säkert att ta någon natt till. Men då i storstugan och inte innan kaminen värmt upp rum och sängkläder ordentligt.


 Nu tog vi en snabb frukost och sedan började Anna diska medan jag plockade undan allt som dragits fram igår, ställde tillbaka saker på sina rätta platser och bäddade i sovrummet. Vi var klara samtidigt och då kostade vi på oss en liten brasa. Dels för att elda upp pappersskräp och dels för att det är så mysigt.
Men sedan bar det raka vägen hem för vi hade igår fått en inbjudan av Annas gamle kompis, konstsmeden Heikki Haapanen, att komma och delta i en kulturvandring där han deltar med sina smidda djurskulpturer. De bor några mil söder om stan och vi begav oss gärna dit eftersom vi inte setts på länge.



Han gör fantastiska skapelser av djur, dels i naturlig storlek, dels i kraftig förstoring. Här syns en sparv och en noshornsbagge. Båda i förstorad skala utanför huset. Inne hade han, dels sitt barnbarn men även ett stort antal olika skulpturer. Te.x. hackspetten och skadelarven.



Hans hustru, Kristine, är också konstnär och ställde bl.a. ut sina akvareller. Det är alltid trevligt att besöka dem i sitt hem, en gammal Baptistkyrka men vi tog också en promenad bort till en annan konstnär, varvid jag fick tillfälle att ta en geocache i Nyköpings kommun. Det hade jag ingen tidigare.


Resten av den kul kulturrunda färdades vi i bil och besökte kulturaktiviteter av mer jordnära slag. En gårdsbutik där de sålde potatis och en annan där de sålde kött. Sedan for vi hem i ilande fart ty vi hade en programpunkt till denna dag. Det är ju kanelbullens dag och Anna hade tänkt göra en jättebulle att fara hem till Grabbarna Grus med och det hann vi. Med lite snabbjäsning fick Anna gjort denna enorma kanelbulle till allas stora förtjusning.


 Speciellt yngste grabben grus, som behövde hjälp med att skära upp sin bit. Bullen tog slut fort.

No comments: